Читај ми!

Поново одложен почетак суђења Лазаревићу

Одбрана Бранка Лазаревића, осумњиченог за одавање поверљивих информација Дарку Шарићу, поново је пред почетак суђења затражила изузеће тужилаца, па је почетак одложен по пети пут за редом до даљег.

Адвокат Веран Звечар, бранилац Бранка Лазаревића, затражио је изузеће Републичког тужиоца Загорке Доловац, тужиоца за организовани криминал Миљка Радисављевића и поступајућег тужиоца у том предмету Саше Иванића, преноси Танјуг.

Захтев за изузеће поменутих тужилаца Лазаревићев бранилац је ставио и у мају ове године, али је тај захтев одбијен.

Адвокат Звечар сматра да су тужиоци прекршили закон и права окрвиљених, тврдећи да крију доказе од одбране и суда.

Сматра и да је сведок-сарадник, у поступцима против Дарка Шарића и других, Драшко Вуковић, лажно сведочио, а да је на његовом исказу базирана и оптужница против његовог клијента, на којој су и адвокат Радован Штрбац, полицајац Борис Гара и бизнисмен Родољуб Радуловић.

Детаљно је образложио затев који је, како је рекао, одлучио да стави након увида у списе предмета који се воде против Шарића и других оптужених због шверца кокаина и прања пара.

Бранко Лазаревић истиче да је таргетиран од стране појединих полицајаца из разлога личних аниомозитета.

"Али и из разлога што сам био шеф кабинета Ивице Дачића. Онда се грубим злоупотребама и извртањем чињеница направио процес да би се утицало на доношење одређених политичких одлука кроз уцењивачки потенцијал", каже Лазаревић.

Након одлуке о захтеву за изузеће биће заказан нови датум за почетак суђења.

Ово суђење је већ четири пута одлагано, прошле године због штрајка адвоката, изостанка једног оптуженог, а потом и због захтева за изузеће, најпре тужилаца, а летос и представника суда.

Они се сумњиче да су преносили поверљиве полицијске информације Дарку Шарићу пре покретања званичне истраге за шверц кокаина у октобру 2009. године.

Радуловић звани "Миша Банана" је у вишегодишњем бекству, а осим у овом поступку оптужен је и као припадник Шарићеве групе за шверц кокаина.

Лазаревић ради као отправник послова Србије у Атини и уредно се одазива свим позивима суда.

Тужилаштво за организовани криминал оптужило је Лазаревића због сумње да је у току 2008. и 2009. године као припадник организоване криминалне групе Дарка Шарића у више наврата одавао "нарочито поверљиве податке" о спровођењу посебних доказних радњи у преткривичном поступку који је био у току, а који представљају службену тајну.

Лазаревићу се на терет ставља и кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела и продужено кривично дело одавање службене тајне.

Пошто је положио јемство, суд му је вратио пасош и он се вратио на посао отправника послова амбасаде Србије у престоници Грчке.

Гара се терети да је као руководилац Службе за специјалне истражне методе неовлашћено пренео податке Лазаревићу до којих је Служба дошла прислушкивањем по наредби истражног судије.

Гари се ставља на терет кривично дело одавања службене тајне.

Штрбац и Радуловић се терете да су извршили кривично дело одавање службене тајне у подстрекавању.

Радуловићу ће се судити у одсуству с обзиром да је у бекству и за њим је расписана Интерполова потерница.

Шарић је одбио да сведочи у том поступку, пошто се позвао на своје право да као сведок не даје исказ, како не би себе изложио кривичној одговорности.

Шарић се предао 18. марта 2014. спрским правосудним органима од када се налази у притвору.

Летос га је Специјални суд осудио на 20 година затвора због кријумчарења скоро пет тона кокаина из Латинске Америке у Западну Европу, а и даље му се суди за прање новца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво