Читај ми!

Тужиоци оспоравали стручност Младићеве балистичарке

Тужиоци Хашког трибунала оспоравали су данас на суђењу Ратку Младићу стручност и веродостојност вештака одбране за балистику Зорице Суботић.

Протеклих дана, Суботићева је побијала наводе оптужнице да је Војска Републике Српске испалила минобацачке гранате које су, у низу инцидената укључујући и два на пијаци Маркале, убиле и раниле на десетине цивила у Сарајеву 1992-95, преноси Бета.

Ратног команданта ВРС, генерала Младића (73) оптужница терети за терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем.

На почетку унакрсног испитивања, тужилац Адам Вебер сугерисао је да Суботићева није стручна да изводи закључке о томе ко је испаљивао пројектиле, зато што није стручњак за судску медицину, ни војни вештак, ни експерт за експлозиве.

Потврђујући да није ништа од наведеног, Суботићева је назначила да је "о експлозивима детаљно учила".

Прихватила је као тачну и сугестију тужиоца да никада на терену није анализирала кратер од минобацачке гранате у оквиру истраге.

Осврћући се на тврдњу Зорице Суботић да на пијаци Маркале у зиму 1994. није експлодирала минобацачка граната, већ подменута мина, активирана даљинским путем, тужилац Вебер питао је да ли би за детонирање такве мине морала постојати додатна експлозивна направа.

Балистичарка одбране одговорила је потврдно, прихватајући и да би, после експлозије, морали бити нађени остаци додатне експлозивне направе, уз напомену да је "код електричног активирања то минимално".

"Ако ти остаци нису пронађени, ви не можете тврдити да су били тамо", питао је заступник оптужбе. "Наравно", одговорила је сведокиња.

По оптужници, на Маркалама је 5. фебруара 1994. једна минобацачка граната испаљена с положаја ВРС убила 66 особа, а ранила више од 140 грађана.

Тужилац је сугерисао и да је Суботић компјутерски изменила фотографије кратера од експлозије која је 27. маја 1992. убила 28 особа у реду за хлеб у сарајевској Улици Васе Мискина.

"То наравно није тачно. Те фотографије постоје у документацији" о истрази, одговорила је Суботићева.

Унакрсно испитивање балистичког вештака одбране, тужилац ће наставити у понедељак, 5. октобра.

Генерал Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општин имао размере геноцида и ; узимање припадника Унпрофора као талаца, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво