Читај ми!

Специјални суд истражује и политичка убиства?

Приштински денвник "Бота сот" на насловној страни објављује фотографије 20 убијених функционера Демократског савеза Косова (ДСК), странке чији је оснивач Ибрахим Ругова, после ратних збивања на Косову.

Под насловом "Специјални суд строго чувана тајна - имена оптужених могу изазвати немире", лист прецизра да су Унмиик и Еулекс припремили све досијее и да Специјални суд почиње истрагу, преноси Танјуг.

Настојања Имера Имерија да пронађе убице свог брата активисте ДСК, али и осталих политичких убиства нису никада прекидана. Он каже да су породице убијених добили обећања да ће убиства њихових чланова истражити Специјални суда, преноси Бота сот.

Многе породице се надају да ће пред лицем правде бити привредене убице њихових чланова. Њима је приликопм сваке предизборне кампање исто обећавано, али ни једно више од 60 убистава новинара, интелектуалаца и активиста ДСК није решено.

Уколико Специјални суд буде истраживао и остале злочине, поред оних који су наведени у Дика Мартија, онда се веома брзо могу истражити и открити починиоци убиства и бившег министра одбране владе косовске владе у егзилу Ахмета Краснићија, истакнутих активиста ДСК Џемајиља Мустафе, Шабана Манаја, Хакије Имерија, Енвера Маљокуа, наводи лист у јуче започетој серији текстова о политичким убиствима и истргама које ће, како се очекује, водити Специјални суд.

Такође и атентат на истакнутим активистом ДСК Фетахом Рудијем који је непокретан и у инвалидским колициима, као и многа друга пре и после рата убиства људи за које се не зна починилац.

Руди доживотни инвалид, после атентата 2000 године, рекао је да се нада ће се Специјални суд бавити и случајевима политичких убиства.

Публициста Скендер Зогај за дневник Бота сот каже да је рекао "списак са именима потенцијално оптужених, који се појавио и који треба да одговарају пред Специјалним судом уколико је то тачно, онда је неминовно да ћемо имати велике промене на политичкој сцени на Косову, јер ће са политичке сцене отићи веома 'јаки' политичари".

Бивши заменик премијера косовске владе и посланик Адем Саљихај, који је био мета атентата после рата, рекао је да има информације да ће списак оптужених бити проширен и на оне који су после 2000 године убијали људе и додао да се због тога мозе десити да се на Косову изазову немири.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара