Читај ми!

Ратку Младићу алиби дао и његов возач

Алиби генералу Ратку Младићу за дане у јулу 1995, када је, по оптужници, војска којом је командовао стрељала Муслимане у Сребреници, пред Хашким трибуналом дао је његов тадашњи возач Млађен Кењић.

Кењић је као сведок рекао да је Младића 14. јула 1995. одвезао у Београд и да га је три дана касније вратио у Главни штаб Војске Републике Српске код Хан Пијеска, наводи Бета.

Кењић је изјавио да је, током боравка у Београду, Младића возио на састанке с тадашњим председником Србије Слободаном Милошевићем - у згради Председништва у Београду и у Добановцима - као и на једну свадбу и на разговоре у београдској Војномедицинској академији.

После "три ноћења у Београду", Кењић је, како је изјавио, Младића аутомобилом "форд таунус" којим су и дошли, вратио у ГШ ВРС код Хан-Пијеска.

Док га је испитивао Младићев бранилац Миодраг Стојановић, Кењић је рекао да у том возилу није било никаквих средстава за везу.

Током унакрсног испитивања, тужилац Питер Маклоски питао је сведока да ли је, на путу од Хан Пијеска до границе са Србијом, видео колоне камиона и аутобуса којим су хиљаде заробљених Муслимана, 14. јула, биле пребациване из Братунца до локација код Зворника, где су затим стрељани.

"Ја нисам приметио никакву гужву на путу, било је уобичајено", одговорио је Кењић.

Он је тврдио и да није видео "велики број Муслимана" који је, како је рекао тужилац, прелазио пут тај пут у околини села Нова Касаба, као ни "велике јаме које су биле копане дуж пута".

Упитан да ли је тада знао за погубљења великог броја Муслимана у околним селима Кравица, Ораховац, Петковци и Пилица, сведок је одговорао: "Не".

Тужилац Маклоски сугерисао је и да Кењић, 16. јула 1995, није генерала Младића аутомобилом одвезао из Београда у Хан Пијесак, већ да су у хеликоптеру одлетели до Зворника, а потом наставили путовање у аутомобилу.

Сведок је, међутим, то негирао, тврдећи да се никада није придружио Младићу у хеликоптеру. "Баш никада, ако ме разумете, баш никада", казао је Кењић.

Исти алиби, оптуженом Младићу недавно су дали и његова супруга Босиљка, као и супружници Биљана и Жарко Стојковић, на чијој је свадби у Београду, 16. јула 1995, био кум.

У досадашњем току суђења, Тужилаштво није оспоравало да је Младић у то време био у Београду, између осталог и на састанцима с Милошевићем и међународним званичницима. Тужиоци, међутим, тврде да је Младић и из Београда имао потпуну контролу и команду над ВРС.

Процес Младићу биће настављен у понедељак, 7. септембра, зато што одбрана није имала на располагању сведока за сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара