Читај ми!

Радовановићева: Рат није утицао на виталитет становништва БиХ

Сведочећи у одбрану генерала Ратка Младића, вештакиња за демографију Светлана Радовановић тврдила је пред Хашким трибуналом да рат "није знатније утицао на "виталитет становништва" у БиХ.

"Уз најдубље поштовање за сваку жртву, ово нису подаци који би могли знатније утицати на виталитет становништва", рекла је Радовановићева, коментаришући налазе демографских експерата оптужбе, преноси Бета.

Тај закључак, Радовановићева је, између осталог, засновала на подацима о послератном природном прираштају у Босни који је, од 1996. до 2004., био позитиван, иако се смањује.

То, према речима Радовановићеве, потврђује да "рат није довео до страшног пада и негативног прираштаја, односно мањег броја људи који се рађају од оних који умиру.

"У смислу виталитета, не постоји проблем", нагласила је вештакиња одбране.

Радовановићева је критиковала своју колегиницу из Тужилаштва Еву Табо зато што је посведочила да је у Сребреници почињен "масакр".

"Не знам по којој дефиницији користи реч масакр. Сигурно зна да у демографији постоји само насилна смрт, и то као убиство, самоубиство и несрећан случај. Она не зна да ли је неко убијен у борби, починио самоубиство или страдао несрећним случајем. Ја не знам шта је масакр, али претпостављам да је тешка егзекуција. Она није знала ко је био жртва егзекуције", напомиње сведок.

Са списка од 7.428 сребреничких жртава из извештаја демографа оптужбе, имена и други подаци "више од 1.000" њих, по Радовановићевој, нису могли бити пронађени на списковима грађана БиХ пописаних 1991.

"Знам да тих 1.000 нису били држављани БиХ. Могли су бити Муслимани, али нису морали", казала је она.

Демографске експерте Тужилаштва, Радовановићева је оптужила и за "манипулацију" и примену ненаучних метода.

Радовановићеву ће сутра унакрсно испитивати тужиоци.

Ратни командант Војске Републике Српске, генерал Младић (73), оптужен је за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана, у данима пошто је та војска, 11. јула 1995, заузела ту енклаву у источној Босни.

Оптужница Младића терети и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размере геноцида, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора као талаца, 1992-1995.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво