Читај ми!

Вукчевић: Помаци у случају Битићи

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да су у случају убиства браће Битићи направљени помаци, јер сада на њему ради квалитетнија тужилачка и судска екипа, а из истраге су, како тврди, искључени људи за које се сумња да су потенцијалним осумњиченима преносили информације.

"Мислим да смо затворили све те вентиле према споља. Ја сам инсистирао на променама, јер су, према нашим информацијама, у тиму били људи који су достављали информације људима који су нам били оперативно интересантни", рекао је Вукчевић за Танјуг.

Тужилац је поздравио одлуку премијера Србије Александра Вучића да се одустане од формирања независне комисије за утврђивање истине о убиству браће Битићи – Илије, Агрона и Мехмеда, иначе америчких држављана, јер, истиче, истрагом тог случаја треба да се баве професионалци, односно државни органи.

"Сада сам ја на челу тима. Нико није смењен. Није смењен ни заменик тужиоца Драгољуб Станковић, већ је придодат још један заменик, како би се појачао рад на предмету", рекао је Вукчевић.

Према његовим речима, важна је и промена у саставу полицијског тима, јер су, како је објаснио, одређени полицајци преносили информације евентуално осумњиченима.

Ипак, указује тужилац, опструкција у истрази и даље има.

"Мафијашки принцип омерте код нас је појачан десет пута, јер ова наша омерта је, нажалост, веома јака међу бившим полицајцима. Сви су на одређени начин, због зла које нас је задесило, толико повезани да један другог држе у шаци и веома је тешко пробити се до некога ко ће открити све. Али, надам се да ћемо успети, јер мислим да смо направили неке стратешке продоре", рекао је Вукчевић.

Такође, истиче да представници извршне власти не би смели, као што се догађа, да коментаришу помаке у предмету, јер, каже, објављивање било ког податка из садашње фазе поступка утиче на ток истраге.

Директорка Фонда за хуманитарно право Сандра Орловић сматра, међутим, да интерне рокаде у Тужилаштву за ратне злочине, које Вукчевић сматра значајним проманама, истрагу овог предмета неће приближити крају.

Према самом устројству сваког тужилаштва у Србији, истиче она, главни тужилац надређен је свом заменику, и ту постоји строга хијерархија, те не види да ће та промена довести до неког суштинског помака.

"Истрага у предмету браће Битићи не може напредовати уколико Тужилаштво не дође до сведока, односно полицајаца који су у то време били у центру у Петровом Селу, и који су вољни и спремни да сведоче о томе шта се тада дешавало. И сигурно је да постоје бројни сведоци тог догађаја", уверена је Орловићева.

Како је истакла, кључ напретка је политичка воља, а у прилог томе је навела да су се у поступку против двојице полицајаца оптужених за помагање у убиству браће Битићи, поједини сведоци из редова полиције раније отворено жалили да је на њих вршен притисак.

Фатос Битићи, брат Илија, Агрона и Мехмеда, сматра исправном одлуку да се овај случај не повери некаквој комисији и такође указује на значај сведока.

Његова браћа су убијена у јулу 1999, на полицијском полигону у Петровом Селу, непосредно након завршетка ратних операција на Косову.

Они су се борили у саставу "Атлантске бригаде" ОВК, а били су амерички држављани, рођени у Чикагу.

При уласку у тадашњу Савезну Републику Југославију, на територију Косова ушли су из Албаније, без евиденције код државних органа.

Тела браће Битићи – Агрона (23), Мехмета (21) и Илије (25) нађена су 2001. у масовној гробници у Петровом Селу код Кладова са још 67 мушкараца и седам жена.

Фатос Битићи чврсто верује да ће се истина о убиству његове браће утврдити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи