Читај ми!

Сведок: Караџић и Младић сачували Муслимане од освете

Светозар Андрић, сведок одбране у процесу Ратку Младићу, негирао је да је Војска РС офанзивом 1992-1993. прогонила Муслимане из Подриња, тврдећи да су на мети биле муслиманске снаге које су починиле злочине над Србима.

Генерал Младић, који је у то време био командант ВРС, оптужен је за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у неким општинама, међу којима је Зворник, имао размере геноцида, преноси Танјуг.

Унакрсно испитујући Младићевог сведока, тужилац Алан Тигер цитирао је у судници Директиву број четири Главног штаба ВРС из марта 1993. да се, упорним и одлучним дејствима, из Подриња отера непријатељ "заједно са муслиманским становништвом".

Тадашњи пуковник Андрић, који је био командант Бирачке бригаде ВРС, одговорио је да је та операција била "последица злочина над Србима" у том подручју. Прецизирао је да је "за шест месеци 1992. било убијено око 370 Срба, а 33 села су запаљена и опљачкана".

До марта 1993. било, у општинама Скелани и Братунац, страдало је 1.322 становника српске националности, од којих су "750 били цивили", жене, деца и старци.

На тврдњу заступника оптужбе да је операција Подриње 93 заправо била остварење трећег од шест стратешких ратних циљева РС - уклањања Дрине као границе међу Србима, Андрић је одговорио: "Не, никако".

"Политичко руководство Бирача тражило је да се ова операција изведе због геноцида који су доживели Срби у Власеници, Сребреници и Братунцу. Од врховног команданта (Радована Караџића) су то тражили, а он је наредио Главном штабу", рекао је Андрић.

Након што му је тужилац Тигер предочио оштре протесте СБ УН због напада на цивилна насеља током те офанзиве, сведок је узвратио да је "захваљујући Караџићу и Младићу цивилно становништво спасено од освете", додајући да је због тога поносан.

Андрић је казао и да се ВРС "по наређењу генерала Младића зауставила на улазу у Сребреницу, коју смо могли узети већ 15. маја 1993", понављајући да "захваљујући Караџићу и Младићу...готово ништа од муслиманског становништва није страдало".

У писаној изјави уведеној у спис, пензионисани генерал Андрић је тврдио да је "освета... једино објашњење" за масовно убиство муслиманских мушкараца из Сребренице у јулу 1995, пошто је ВРС заузела ту енклаву у источној Босни, која је тада била под заштитом УН.

Оптужница генерала Младића (73) терети и за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана, као и терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-0995.

Исказ следећег сведока Младићеве одбране судије Трибунала у Хагу саслушаће сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара