Читај ми!

Најс: "Случај Шешељ" је контроверзан

Бивши тужилац хашког трибунала Џефри Најс изјавио је да не може да процени како ће бити окончан случај Војислава Шешеља, те да је одлука тог суда била "јако чудна" да лидера радикала пусти на привремену слободу без чврстих гаранција државе Србије да ће он бити враћен у Хаг.

"Не могу да дам мишљење о томе, јер нисам детаљно пратио случај, али с обзиром на то да је Шешељ болестан и да се налази овде, тешко је закључити како ће се све то завршити", рекао је Најс новинарима у Београду на трибини "Домети међународне правде".

Одлука трибунала да лидера радикала пусти на привремену слободу из хуманитарних разлога је, према његовим речима, веома чудна, пренео је Танјуг.

"Приметили смо то још тада. Замислите себе као обичног судију у обичном суду који суди на пример пљачку, а оптужени из неког разлога мора да иде у другу државу. Ви као судија га не бисте пустили без чврстих гаранција државе у коју иде, да ће се вратити, ако му уопште дозволите да иде", рекао је Најс који је заступао оптужницу против Слободана Милошевића.

Сматра да је врло чудно да је Трибунал направио такав аранжман у случају Шешеља.

Он је, иначе, констатовао да је "случај Шешељ", контроверзан јер траје веома дуго.

Као контроверзне пресуде поменуо је и случајеве хрватског генерала Анте Готовине, некадашње шеф тајне службе Јовица Станишића и бившег команданта Јединице за специјалне операције ДБ Франка Симатовића, указавши да је хашки трибунал суди по "адверзијалном систему" који одлуке доноси на основу доказа, а не бави се утврђувањем истине.

Најс је оценио да би међинародно право, када је реч о ратним злочинима, требало да буде ефикасније и брже.

"Сигуран сам да постоји начин да суђења не трају оволико колико трају. То није поштено према жртвама", казао је Најс. Истакао је да је основни циљ прикупити доказе, али да на томе треба радити брже.

"Ако желите да будете судија у међународном правном систему морате да радите дуже и мимо свог радног времена", поручио је Најс.

Он је оценио да је постојећи систем у својој основи добар, али ипак "скуп и спор".

Он је рекао да су међународни суд основали политичари, па је самим тим он склон њиховим утицајима.

"Било је покушаја политичких утицаја, али то, ипак, не значи да је суд политички", казао је Најс.

Најс је био тужилац Међународног трибунала у Хагу до 2006. године, а водио је случај покојног председника Србије Слободана Милошевића.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се