Настављено суђење Ивановићу

Сведок тужилаштва Самиља Ајети није потврдила наводе из оптужнице која Оливера Ивановића, Драгољуба Делибашића, Небојшу и Илију Вујачића и Александра Лазовића терети да су одговорни за смрт и рањавање лица, која су се 3. фебруара 2000. године налазила у њиховом стану у улици Иве Лоле Рибара у северном делу Митровице.

Самиља Ајети (59), економиста која живи у Приштини, у исказу је испричала како је извршšен напад експлозивним направама на њихов стан, преноси Танјуг.

Она је казала да се око 21.30 часова зачула гужва у граду, да је неко пуцао у врата њиховог стана и да је након тога мушки глас који није препознала позвао њеног супруга, рекавши му да га зове Драгољуб Делибаšшић који је пре 1999. године радио са Неџмедином.

На питање тужиоца да ли је те ноћи у било које време видела оптужене Оливера Ивановића, Драгољуба Делибашића, Небојшу и Илију Вујачића или Александра Лазовића, сведокиња је одговорила да није.

Адвокати одбране рекли су да су задовољни исказом данашšњег сведока.

Миодраг Бркљач, адвокат Драгољуба Делибашића, изјавио је да је сведокиња из породице Ајети сведочила фер и поштено, да није рекла ништа ново у односу на оно што је рекла у истрази, те да немају разлога да буду незадовољно оним што је данас учињено у судници.

Бркљач је истакао да то што је име његовог клијента данас споменуто у судници не значи ништа јер, казао је, било ко је могао да дође на врата стана Неџмедина Ајетија и каже Неџмедину или било коме другом из те породице "изађите доле, чека вас Делибашић".

"Делибашић је у то време био угледан човек у Митровици, он је био на некој функцији и онај ко је дошао на врата са намером да убеди онога ко се налази у стану да треба доле да изађе, ваљда има управо такав интерес - да помене неко име које ће мотивисати човека да изађе. А он је управо поменуо његовог колегу, јер је овај колега из полиције, он је колега из Државне безбедности, такође из полиције, било је логично да неко тако нешто каже, али то није никакав доказ", рекао је Бркљач.

Небојша Влајић, адвокат Оливера Ивановића, нагласио је данашњи сведок 23 није ни споменуо његовог клијента.

"Мог клијента нико не спомиње и то није први сведок те врсте него већ 23. Задовољан сам данашњим суђењем и сведоком, имам утисак и дубоко убеђење да је жена говорила искрено и поштено и верујем да ће и други сведоци бити такви. То су сведоци који потврђују оно што тврдимо од самог почетка - да Оливер Ивановић нема никакве везе, нити може да има са тим догађајима", казао је Влајић.

Адвокат Бркљач је додао да је судско веће наговестило и изнело распоред рочиста за мај, када ће бити саслушан већи број сведока из других породица и најавило да ће неки сведоци бити саслушани путем видео линка пошто се налазе у иностранству, чему су се адвокати одбране противили.

"Будући да смо ми браниоци окривљених сматрали да саслушање путем видео линка није у конкретном случају решење за све ово, веће нам је рекло да ће размислити о нашим примедбама и да ће 5. маја саопштити одлуку да ли ће ти сведоци бити саслушани путем видео линка или ће бити позвани овде непосредно у судницу да дају изјаве", рекао је Бркљач.

Ивановић је оптужен да је починио кривично дело ратног злочина над цивилним становнишšтвом 1999, а запрећена казна за то дело је од пет година, до дожžивотне робије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се