Читај ми!

Младићева одбрана оповргавала исказ Момира Николића

Сведочењем полицајца Славољуба Млађеновића, одбрана Ратка Младића је пред Трибуналом у Хагу поново оповргавала исказ кључног сведока оптужбе Момира Николића да му је, после пада Сребренице у јулу 1995, Младић гестом најавио да ће сви заробљени Муслимани бити побијени.

Тадашњи командант Војске Републике Српске генерал Ратко Младић оптужен је за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслиман пошто је 11. јула 1995. ВРС заузела ту енклаву која је била под заштитом Уједињених нација, преноси Бета.

Капетан Николић (58), у то време официр за безбедност Братуначке бригаде ВРС, пред Трибуналом је 2003. године признао кривицу за прогон Муслимана из Сребренице и осуђен је на 20 година затвора.

Сведочио је у корист оптужбе против више оптужених за сребренички геноцид.

У јуну 2013, Николић је на процесу Младићу, описао сусрет с оптуженим, 13. јула 1995, код села Коњевић Поље.

Изјавио је да му је Ратко Младић после обећања заробљеним Муслиманима да ће бити размењени, гестом руком најавио да ће сви они заправо бити побијени.

Као једног од присутних том разговору, Николић је навео српског полицајца Ненада Дероњића.

У јулу 2014. Дероњић је, у Младићеву одбрану, сведочио да тог дана није уопште био на том пункту у Коњевић Пољу.

"Сигурно је лаж што је Момир Николић рекао да је видео", изјавио је тада Дероњић.

Тврдио је да је од 12. јула 1995. службовао у полицијској станици у Сребреници и да следећих недељу дана није напуштао град.

Тај Дероњићев исказ данас је у судници потврдио његов тадашњи претпостављени у сребреничкој полицијској станици Славољуб Млађеновић.

"Гарантујем да Ненад Дероњић 12. и 13. јула није напуштао Сребреницу", рекао је Млађеновић, тврдећи да је током оба дана у граду видео Дероњића.

Млађеновић је прецизирао да је Дероњић био у обезбеђењу локалног хотела, будући да је задатак целе јединице био да спречи пљачку у граду и формира полицијску станицу.

Сведок је назначио и да се потукао с једним пљачкашем и тако га спречио да одвезе пун камион ствари. Камион је, касније, ипак одвезен у Братунац, по налогу шефа зворнишке полиције Драгомира Васића.

Миљеновић је изјавио и да је у центру Сребренице 12. јула 1995. видео леш непознатог мушкарца, али да се није бавио утврђивањем узрока смрти.

За тог мушкарца, најважнији сведок тужилаштва Дражен Ердемовић тврдио је да га је, дан раније, заклао један припадник Десетог диверзантског одреда ВРС, по наређењу команданта те јединице Милорада Пелемиша.

Минуле седмице Пелемиш је, као сведок одбране, негирао да је наредио убиство, тврдећи да Ердемовић тог дана није ни био у центру Сребренице.

Ердемовић је 1996. пред Трибуналом признао да је 16. јула 1995. на војној фарми Брањево код Зворника, заједно са још петорицом чланова исте јединице, стрељао 1.200 муслиманских мушкараца. Кључни сведок у многим каснијим процесима, Ердемовић
је осуђен на пет година затвора.

Младић ће одбрану наставити сутра, исказом следећег сведока.

Оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у неким општинама имао размере геноцида, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије