Читај ми!

Ивановић очекује нове оптужбе против Срба

Лидер грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић каже да неуважавање гаранција Владе Србије за његово пуштање на слободу "указује на лошу намеру" и незнање о снази тих гаранција. Очекује да ће се на Косову наставити са вештачком производњом случајева и оптужбама против Срба за ратне злочине, или злоупотребу положаја.

Оливер Ивановић је рекао да, било да се ради о незнању ило о лошој намери, ту престаје сваки разуман покушај да се обезбеди фер суђење, преноси Танјуг.

"Одбијање да се уваже гаранције Владе Србије за моје пуштање на слободу указује на неподношљиву организацију и незнање о снази и квалитету тих гаранција, или о лошој намери да ме по сваку цену још мало држе у притвору, а ту већ престаје сваки разуман покушај да се обезбеди фер и правично суђење и претпоставка невиности", рекао је Ивановић.

За Ивановића и још неколицину Срба против којих се води судски поступак Влада Србије је дала гаранције да ће у сваком тренутку бити доступни правосуђу на Косову ако им се омогући одбрана са слободе.

Ивановић је, како преноси сајт Спутњик, на српском језику, оценио да верује да ће се на Косову наставити са вештачком производњом случајева у којима ће Срби бити окривљени и да ће још извесно време то бити оптужбе за "ратне злочине", али да ускоро треба очекивати и оптужнице за кривична дела новијег доба за злоупотребе положаја, злоупотребе средстава и слично.

Коментаришући најновије оптужнице подигнуте против Срба на Косову, Ивановић је рекао да су биле очекиване, само се није знао број људи које ће покушати да оптуже.

Осврћући се на досадашњи судски процес који се води против њега, Ивановић је подсетио да је до сада одржано десетак рочишта и саслушано 13 или 14 сведока, а да се судско веће строго придржава Закона о Кривичном поступку, не покушавајући да направи "пресек стања" и сагледа већ сада "суштину ове бесмислене и злонамерне оптужнице, која очито има за циљ да цео поступак траје што дуже".

"Пажња домаће, а и међународне јавности је велика, али баш због тога мислим да би прекид поступка и одбацивање оптужнице били правично и оправдано решење и једини начин да се Еулекс из овога извуче са мањом штетом, а ја вратим породици, пријатељима и политици", поручио је Ивановић.

Ивановић је оптужен да је на Косову починио кривично дело ратног злочина над цивилним становништвом 1999. године, а запрећена казна за то дело је од пет година до доживотне робије.

Ивановићу је ухапшен крајем јануара прошле године, а суди му међународно судско веће Еулексових судија у Основном суду у Косовској Митровици.

Његов случај повезан је са још четворицом Срба, а то су Драгољуб Делибашић, отац и син Илија и Небојша Вујачић и Александар Лазовић који су осумњичени за убиство и покушај убиства.

Сва петорица оптужених Срба изјаснили су се раније да нису криви за дела која им се стављају на терет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије