Читај ми!

Мандат суда за ОВК најмање пет година

Специјални суд за третирање злочина које је починила "Ослободилачка војска Косова", а које је иницирао Савет Европе 2011. године, имаће мандат од најмање пет година, наводи се у амандманима које је усвојила косовска влада.

Предвиђа се формирање специјалног већа уставног суда, а осим специјализованих већа, предвиђена је и канцеларија специјалног тужиоца, пише Коха диторе.

У финалној верзији документа, који је косовска влада упутила скупштини, а њено председништво јуче проследило уставном суду на разматрање, укинут је део по коме се аутоматски продужава мандат Еулекса. Поменут је и почетни мандат Специјалног суда од пет година, преноси лист.

Констатује да коначна верзија уставних амандмана који се односе на Специјални суд није идентична онима које је почетком године Европска унија проследила косовским институцијама. Извршене су неке измене, али није узета у обзир већина примедби које је дао косовски технички тим.

Тако ће у оквиру уставног суда постојати Специјално веће, састављено од тројице међународних судија. То веће ће одлучивати самостално, и неће консултовати састав уставног суда.

"Скупштина Косова је примила материјал о уставним изменама од владе Косова у вези са формирањем Специјалног суда и овај материјал ће бити послат уставном суду како би се видело да ли су предложени амандмани у складу са уставом Косова", рекао је јуче Кадри Весели, председник косовске скупштине после састанка скупштинског руководства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара