Јаворић: Муслимани добровољно одлазили у сабирне центре

У наставку одбране Ратка Младића пред Хашким трибуналом, сведок Раде Јаворић рекао је да су Муслимани, с пролећа 1992, "добровољно" одлазили у "сабирне центре" код Приједора ради "заштите" од српских паравојски.

Јаворић, тадашњи командант Територијалне одбране у Приједору, потврдио је, истовремено, да је "чуо" за злодела у тим центрима, укључујући убиства и силовања, као и да су услови били нељудски, преноси Бета.

На питање председавајућег судије Алфонса Орија сматра ли то злочинима, сведок је одговорио потврдно, рекавши да је то противно свим војничким прописима.

Како су, имајући то у виду, онда Муслимани "добровољно" остајали у логорима Омарска, Кератерм и Трнопоље, питао је судија Ори.

Јаворић је одговорио да су у те центре сами долазили, и да су могли и да оду, "они који нису узели оружје" и "нису учествовали у дејствима". Њима је "омогућено да иду даље". То, по сведоку, нису могли они који су били заробљени с оружјем и у борбама.

Позван да наведе пример Муслимана који је заштиту потражио у логору, сведок је навео име Ернеста Бадњевића, за кога је рекао да се, потом, придружио Војсци Републике Српске.

Током исказа, Јаворић је рекао и да никада није био у Омарској и да није знао шта се тамо догађало. Сугерисао је да за почињене злочине није била одговорна војска, која је центре за несрбе обезбеђивала споља.

По оптужници против генерала Младића (72), тадашњег команданта ВРС, прогон Муслимана и Хрвата у општини Приједор имао је размере геноцида, а у логорима су почињени тешки и масовни злочини.

Јаворић је за избијање рата у приједорској општини, као и претходни Младићеви сведоци, окривио муслиманске паравојске, које су у селу Хамбарине, крајем маја 1992, "убиле двојицу војника".

На питање тужиоца да ли су, затим, српске снаге Хамбарине и оближњи Козарац напале артиљеријом и "убиле многе Мускимане", сведок је одговорио: "На жалост, тако је било".

Младић ће одбрану, исказом следећег сведока, наставити сутра. Оптужен је и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперским нападима и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије