Шајкаш, тровање ђака у основној школи

Седамнаесторо деце је изгубило свест после часа физичког васпитања у основној школи у месту Шајкаш код Титела. Надлежни наводе да је реч о тровању, али се узрок још не зна. Деца су превезена у Дечју болницу у Новом Саду и у стабилном су стању.

Слађана Милаковић је један од ученика ОШ "Исидора Секулић" у Шајкашу којима је позлило. Објашњава да је прво, на часу физичког, позлило једном ученику, да би се убрзо онесвестио и други дечак, а затим и остали.

"Било ми је хладно, кад смо сишли, кренули смо да падамо сви, ја сам се уплашила јер су ми две другарице пале на руке док сам им помагала, па сам на крају и ја кренула да трнем и било ми је хладно – на крају сам и ја пала", прича Слађана.

Првобитно се сумњало да је узрок тровање гасом, али је то убрзо искључено као могућност, јер је котларница ван школске зграде.

У Дечјој болници у Новом Саду прегледано је 17 деце, а задржано је 13 и нико није животно угрожен.

Портпарол Дечје болнице у Новом Саду Душан Вуковић рекао је да узрок тровања није јасан, па екипе са инфектологије и из Хигијенског завода још сакупљају резултате.

Проф. др Слободан Гребелдингер, директор Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, каже да је материјал послат на токсиколошку анализу и да ће права анализа стићи са судске медицине у року од 48 сати. Тада је могуће знати и узрок тровања.

Директорка школе Мирјана Николић Мушицки рекла је да су по завршетку другог часа ученици, углавном седмог разреда, почели да осећају тегобе, те да су наставници одмах реаговали и позвали Хитну помоћ.

Деца су, у пратњи лекара Дома здравља Тител, санитетским возилима превезена у Дечју болницу при Клиничком центру Војводине у Новом Саду.

"Тимски смо реаговали и најбитније је да ниједно од деце није животно угрожено", рекла је директорка школе Николић Мушицки.

Током дана и вечери ученици других одељења који нису имали симптоме, пристизали су у болницу како би били превентивно прегледани.

"Гасни котао ван школе"

Према речима директорке школе, полиција и инспекцијске екипе "Србијагаса" обављају истражне радње.

Директорка школе наводи да се школа греје на гас, али да је котао измештен тридесетак метара од школе и да практично кроз грејни систем у школи тече само врела вода.

У Министарству просвете су претходно рекли да "школа нема уведен гас".

Ипак, деца ће бити подвргнута анализама и резултати се очекују за неколико дана. 

У школи су и просветни инспектори и просветни саветници из Школске управе Нови Сад, полиција и ватрогасна возила, а у току је састанак са руководством те установе.

Настава у ОШ "Исидора Секулић" је прекинута, и биће настављена тек када се утврди узрок тровања деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије