Суботица, ванредно због емиграната с Косова

Гранична полиција у Суботици, којој су у помоћ пристигле колеге из других регионалних центара, појачала је активности на спречавању илегалних прелазака границе према Мађарској. Од почетка фебруара написано 460 прекршајних и 12 кривичних пријава и одузето 20 путничких и моторних возила. На подручју мађарске жупаније Чонград јуче приведено више од 1.000 илегалних миграната.

Током ноћи је у правцу граничног прелаза Хоргош спречен покушај илегалног преласка границе четворочлане породице са Косова и Метохије, јавља Танјуг.

У овом случају, мајка и отац са двоје мале деце, по снегу и на температури испод нуле покушали су, пешачећи око 10 километара, већ уморни, да у уђу у Мађарску, која је требало да им буде само успутна станица на путовању од Гњилана до Швајцарске и " бољег живота".

"Нема ништа тамо. Нема сигурности, нема посла, све политичари само једу", рекао је отац двоје деце новинарима у Регионалном центру Граничне полиције у Суботици, где је против њих покренут прекршајни поступак.

Ова породица је само једна у низу међу више стотина грађана Косова и Метохије који у последње време масовно аутобусима или на други начин долазе у Суботицу, из које покушавају да илегално пређу границу с Мађарском.

Уколико успеју, тиме улазе у шенген зону и траже азил, пошто са пасошем Косова, непризнатим у Србији, не могу ући у ову зону без визе.

Према речима начелника Регионалног центра Граничне полиције Младена Мрдаља, појачали су своје активности и бележе мноштво оваквих покушаја, а само у првим данима фебруара у тој намери спречено је око 500 грађана са Косова и Метохије.

Поднето је, према његовим речима, око 460 прекршајних пријава, одузето 20 путничких и моторних возила којима је један део тих лица кријумчарен од стране кријумчара против којих је поднето 12 кривичних пријава.

"Са колегама из Мађарске имамо добру сарадњу. Са наше стране, такође је забележено пуно активности у претходном периоду и ових неколико дана фебруара месеца бележимо, уистину, рекордне резултате по питању спречених покушаја илегалног преласка државне границе", рекао је Мрдаљ.

Због великог броја покушаја илегалног преласка границе, ангажована су термовизијска возила и људство и из других регионалних центара.

У помоћ позвана и термовизија

Међу њима је и оператер Горан Аксентијевић из Регионалног центра према Босни и Херцеговини који је протеклу ноћ провео у термовизијском осматрању граничног простора у близини граничног прелаза Келебија, једног од угроженијих по овом питању.

То термовизијско возило је једно од два која даноноћно осматрају гранични појас са Мађарском, захваљујући којима се безбедније, брже и ефикасније могу спречити илегални преласци границе.

"На овом делу који ми посматрамо за сада нема никаквих активности, што не значи да неће бити. Ту смо заједно са колегама који овде раде, радимо исти посао, хватамо извршиоце кривичних дела и прекршаја из области прекограничног криминала", рекао је Аксентијевић новинарима.

Возило је опремљено камерама које могу уочавати кретања на даљини од 15 до 20 километара, у зависности од временских услова и терена на којима се налазе.

Осим тога, возило је повезано и са екипама Граничне полиције на терену, тако да им у правом моменту могу доставити информацију о сумњивим кретањима, након чега следи њихова реакција.

Активности Граничне полиције настављају се и даље, тако да су тренутно на најугроженијем делу границе са Мађарском два возила са термовизијским камерама и седам ауто-патрола.

Новчана казна за приведене Албанце

Више стотина Албанаца са Косова и Метохије који су протеклих дана приведени дежурним судијама због покушаја илегалног преласка државне границе са суседном Мађарском, осуђени су новчаном казном и пуштени на слободу, саопштио је портпарол Прекршајног Апелационог суда Александар Илић.

"До сада су сва лица кажњена новчаним казнама и пуштена су на слободу, док је мали број малолетника који је у посебном малолетничком процесу санкционисан само опоменом суда", навео је Илић у изјави достављеној медијима.

Они су, како пише, кажњени јер су прекршили Закон о заштити државне границе којим је предвиђена новчана казна у износу од 5.000 до 50.000 динара или казна затвора до 30 дана.

"Интересантно је запажање поступајућих судија да је већина приведених лица са подручја града Приштине, Вучитрна и Митровице, да су углавном пристојно обучена и да су са собом носили веће суме новца и да су казне плаћали одмах", навео је Илић.

Додао је да њима није одређена привремена мера удаљења са територије Србије и забране уласка, јер су у Србији легално.

Илић је рекао да се тренд покушаја илегалног преласка у суседну Мађарску наставља и да су најоптерећеније дежурне судије и судско особље прекршајних судова у Сенти и Суботици који по 48 сати у смени непрекидно саслушавају и доносе пресуде приведеним преступницима.

Према његовим речима, у Прекршајном суду у Суботици су само у току јучерашњег дана и ноћи саслушане и осуђене 173 особе.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије