Са Косова у ЕУ преко Суботице

Српска полиција је у претходна два дана ухапсила 290 особа, углавном са Косова и Метохије, због покушаја илегалног преласка у Мађарску. Поднето је више од 250 прекршајних пријава и 15 кривичних пријава.

Више стотина људи с Косова свакога дана долази аутобусима у Суботицу из које, како се претпоставља, покушавају да се пребаце преко границе с Мађарском удаљене десетак километара.

"Ми имамо, у просеку, дневно око шест па чак до седам или осам ванредних аутобуса који долазе са југа. Људи о којима сте причали врло кратко се задржавају на аутобуској станици, углавом таксијем иду некуда даље", каже шеф аутобуске станице у Суботици Миодраг Стојковић.

Грађани кажу да их мигранти само питају у ком смеру је граница. У протекла четири месеца 20 пута се повећао број особа са Косова које је полиција ухватила у илегалном преласку границе са Мађарском – прошлог месеца их је било 656.

"Имамо заједнички контакт центар, заједничке патроле, заједничке анализе ризика и информације се размењују. Практично, колеге из Мађарске које су много боље опремљене, виде по дубини територије групу која намерава да пређе државну границу, јаве нашој патроли и наша патрола их ухвати", каже Митар Ђурашковић из Министарства унутрашњих послова.

Министар унутрашњих послова каже да се дешава нешто необично, а то је да све више Албанаца са Косова и Метохије подноси захтев за добијање српског пасоша.

"Ми имамо шездесетак хиљада, чак и више захтева за издавање пасоша лицима – косовским Албанцима који имају пребивалиште на територији наше јужне покрајине и ја ово тумачим као њихову жељу да Србија буде њихова држава", каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Тренутно се око 1.500 особа из Србије пријавило за азил у Шведској. Очекује се да од тог броја 95 или 96 одсто буде враћено у Србију, коју Шведска сматра сигурном земљом.

"Мали број захтева буде одобрен и то у посебним случајевима ретких болести које би се боље лечиле у Шведској. Особе које траже азил, а долазе са територије Србије буду одбијене и враћене, а ризикују и да им буде забрањен улазак у Шенгенску зону на период од једне до пет година", каже амбасадор Краљевине Шведске Кристер Асп.

Прошле године српска полиција је ухватила више од девет хиљада људи у илегалном преласку државне границе. Међу њима је било највише Сиријаца. На другом месту су Авганистанци, а на трећем Албанци с Косова и Метохије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије