Николић негирао прогон Муслимана из Санског Моста

Српски званичник из Санског Моста, Винко Николић сведочио је у одбрану Ратка Младића на суђењу у Трибуналу у Хагу, окривљујући Муслимане за избијање рата 1992, уз негирање да су их српске власти насилно протеривале.

Сански Мост, једна је од општина у којима је, по оптужници против тадашњег команданта Војске Републике Српске, прогон Муслимана и Хрвата имао размере геноцида, преноси Бета.

Слично претходним сведоцима одбране, Николић је тврдио да су Муслимани одбили предлог Срба да се општина и полиција поделе, те да су општинско и полицијско седиште силом заузели. Српске снаге су их, по сведоку, избациле, а крајем маја 1992. предузеле акцију разоружавања муслиманских паравојски.

Паљење кућа, пљачку и убиства почињена у тим акцијама, Николић који је тада био члан кризног штаба и Српских одбрамбених снага, приписао је "хаосу" и српским избеглицама из Хрватске.

Потврђујући да су српске власти, последњег дана маја, упутиле проглас несрбима да ће им "омогућити да оду, ако то желе", сведок је казао да је "већина Муслимана, вероватно по упутствима своје странке, породице склањала много пре".

"Њихову одлуку, кризни штаб и политичко руководство Санског Моста нису желели да спречавају. Свакоме је дато на вољу да сам одлучи", изјавио је Николић.

По његовим речима, српске власти су штитиле грађане који се нису огрешили о закон, а они који јесу, приведени су, испитивани и упућени у логор на Мањачи.

"Нису планирале, подстицале или наредиле трајно уклањање Муслимана, ни власти, ни полиција, ни војска", тврдио је Николић.

На питање тужиоца Амира Зеца, Николић је потврдио да је СОС учествовао у заузимању општинских објеката, операцијама "чишћења" и борбама за посавски коридор.

Сведоковој тврдњи да је у тој општини до 1995. остало да живи "8.000 Муслимана", заступник оптужбе супротставио је тврдњу да их је заправо било 950.

"Мислио сам и на Муслимане и на Хрвате", одговорио је Николић. На подсећање судија да је у писаној изјави поменуо само Муслимане, сведок је, затим, одговорио: "Ја остајем иза те изјаве и даље".

Након што му је тужилац Зец из документа врха Српске демократске странке цитирао да су "српске власти желеле да Сански Мост буде српски град" и то постигле масовним пресељењем несрба, Николић је узвратио да "није био члан СДС".

Следећег сведока одбране, Младићеви адвокати пред судије ће извести у понедељак, 9. фебруара.

Младић (72) оптужен је и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање војника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије