Жупљанин: ВРС није могла да спречи масакр Муслимана

У наставку одбране Ратка Младића пред судом у Хагу, сведок Слободан Жупљанин тврдио је да Војска Републике Српске у јесен 1992. није могла да спречи "масакр" над Муслиманима код Котор Вароши који су, како каже, починили српски цивили.

Котор Варош једна је од седам општина у којима је, по оптужници против тадашњег команданта ВРС генерала Младића (72), прогон несрпског становништва од 1992. имао размере геноцида, подсећа Бета.

Сведок Ратко Жупљанин, тада капетан ВРС, потврдио је да је 4. новембра 1992. у селу Грабовица убијено око 150 Муслимана, који су се, претходно, били предали.

Жупљанин је рекао да је о томе известио надређеног официра.

"Не знам да ли сам поменуо број, али знам да сам написао да су они идиоти горе починили масакр... Ја сам то назвао масакром", рекао је Жупљанин.

Надређеног је, како каже, уверио да у злочин нису били умешани припадници њихове бригаде.

На питање тужитељке Камиј Бајблс да ли је о злочину у Грабовици уопште било истраге, сведок је одговорио да му то "није познато".

Жупљанин је, на питање судија ко је починио то масовно убиство, казао да је од официра с лица места чуо да је "у страшном инциденту претежно учествовало цивилно становништво, а његово обезбеђење није могло да их спречи".

Пошто му је тужитељка предочила да је касније за новине изјавио да је заробљене у Грабовици "стигла заслужена казна", сведок је тврдио да је мислио "на екстремисте... који су били легитимни војни циљ", а не на цивиле.

Судија Баконе Молото га је на то упитао "шта је заслужена казна", а Жупљанин је одговорио: "И ликвидација и заробљавање".

На додатно судијско питање "да ли је по међународним конвенцијама дозвољено да их ликвидирате зато што су екстремисти", сведок је узвратио: "Не, али под заслуженом казном сам мислио на ликвидирање у борби и заробљавање, не после тога".

Жупљанин је потврдио и да је, у августу 1992, знао да је над муслиманским заробљеницима на Корићанским стијенама, у рејону његове бригаде, био почињен још један "масакр".

Као и ранији Младићеви сведоци, Жупљанин је за рат у Котор Вароши окривио је муслиманске и хрватске "екстремисте" због којих је српска војска била принуђена да предузме акције разоружавања несрпских села.

Рекао је и да је његова јединица стотине муслиманских и хрватских војника, који су се предали, пребацила у Хрватску.

Данас започет исказ, сутра ће довршити следећи Младићев сведок Давор Коленда.

Оптужница генерала Младића терети и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, од 1992. до 1995. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара