Предојевић: Није било наредби супротних законима

Бивши официр Војске Републике Српске Бранко Предојевић рекао је пред Хашким трибуналом да ВРС у лето 1992. није учествовала у исељавању муслиманских и хрватских цивила из Санског Моста.

Бранко Предић је сведочио у одбрану генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом, преноси Бета.

Сански Мост је једна од седам босанских општина у којима је, како се наводи у оптужници против Младића (72), прогон несрпског становништва имао размере геноцида.

Предојевић се, док га је унакрсно испитивао тужилац, међутим, оградио да "не зна какву је улогу ВРС у Санском Мосту играла пре него што је он дошао у тај град", крајем јуна 1992. године.

Посведочио је и да никада није добио ниједно наређење противно законима и обичајима ратовања, за дејство чији би циљ били цивили. Додао је да је постојало наређење да се према заробљеницима поступа у складу са прописима.

Сведок је рекао и да је против војника његове бригаде, који су крајем 1992. убили хрватске цивиле, била поднета кривична пријава. Назначио је, међутим, да се један од починилаца убрзо вратио у своју јединицу, јер "сматрало се да му је већа казна да борави у јединици на ратишту, него да лежи у затвору".

Заступник оптужбе је сведоку предочио одлуку суда којом су починоци истог злочина, после месец дана притвора, пуштени на слободу, између осталог, "зато што су тражили да се врате у јединицу".

За почионоца из Предојевићеве јединице тужилац је сугерисао да је касније побегао у СР Југославију.

На питања о злочину који су припадници исте бригаде починили над Муслиманима у селу Врхпоље, 25. маја 1992, сведок је одговорио да је за то само чуо, будући да је у Сански Мост дошао месец дана касније.

Рекао је и да му "није познато" да ли је командант јединице предузео неке мере против починилаца.

Један од починилаца осуђен је за то и друга злодела тек 2008, пред Државним судом БиХ, на 28 година затвора, прецизирао је тужилац. Предојевић је узвратио да ни за то није знао јер је "1999. био прекомандован у Нови Сад".

Одбрана генерала Младића биће настављена сутра.

Младић је оптужен и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, од 1992. до 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије