Читај ми!

Напад на екипе РТС-а и РТК2 у Приштини

Током протеста, демонстранти у Приштини, који су захтевали смену косовског министра за повратак Александра Јаблановића, покушали су физички да се обрачунају са сниматељима и новинарима РТС-а и редакције РТК2. Удружење новинара Србије, ДНКиМ и НУНС осудили напад.

Удружење новинара Србије и његов огранак Друштво новинара Косова и Метохије најоштрије осуђују претње и напад на новинарску екупу Другог програма Радио-телевизије Косова и сниматеља РТС-а и малтретирање које су претрпели данас током извештавања са протеста Албанаца у Приштини.

"УНС И ДНКиМ траже од полицијских органа, Еулекса да предузму све потребне мере и пронађу виновнике напада на екипу РТК 2 и сниматеља РТС-а и спрече нове покушаје напада на медијске раднике на Косову", истиче се у саопштењу.

На скупу организованом против министра Српске листе у влади Косова Александра Јаблановића и ситуације у Комбинату "Трепча", новинари РТК 2 Александра Јовановић и Бојан Кошанин, као и сниматељ РТС-а Владимир Милић физички су нападнути, малтретирани и провоцирани, наводи УНС.

Кошанин је изјавио за УНС да их је током извештавања најпре напао један младић албанске националности, коме се потом прикључила група од тридесетак људи који су га одвукли у масу и почели да га шутирају и гађају флашама и каменицама.

"Све се дешавало у центру Приштине, испред Министарства културе. Спасло нас је то што знам албански језик, па сам све време покушавао да се на миран начин са њима разумно договорим да нас пусте. Али није вредело, псовали су нас, претили, вукли и гађали каменицама", казао је Кошанин који је члан Удружења новинара Србије.

"Успели смо да се отргнемо захваљујући неколицини организатора протеста који су нас раздвојили. Бежали смо кроз неке улице и на крају су нас организатори протеста усмерили ка згради владе Косова одакле нам полиција више није дозволила да изађемо уз образложење да за нас није безбедно изван те зграде", додао је он.

Милић је рекао да је један маскирани демонстант покушао да му отме камеру, да га је ухватио за раме и покушао да га одвуче у масу.

"Имао је белу капу са амблемом 'УЧК' и шал преко лица са заставом Албаније", рекао је Милић.

Демонстрације у Приштини организовале су албанске опозиционе партије против изјава министра за повратак и заједнице Александра Јаблановића и ситуације у Комбинату "Трепча", подсећа УНС.

Грађанска иницијатива Српска најоштрије је осудила напад н новинаре и сниматеље. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара