Рател: Еулекс ће поновити истрагу о несталим новинарима

Мисија Еулекс поново ће покренути истрагу у свим случајевима киднапованих и убијених новинара у јужној српској покрајини, обећао је заменик главног тужиоца Специјалног тужилаштва Косова Џонатан Рател, саопштио је УНС.

Џонатан Рател је у разговору с делегацијом Удружења новинара Србије поручио да ће учинити све, у сарадњи са тужилаштвима у Приштини и Призрену, полицијом Косова и одељењем за судску медицину, да покрене истраге и дође до неопходних информација како би, како је казао, не само правда већ и истина о случајевима нестанка новинара на Косову била задовољена, преноси Танјуг.

Представници УНС-а, који су се са Рателом састали ради размене информација о случајевима киднапованих и убијених новинара на Косову, изразили су забринутост због мишљења Саветодавне комисије УН-а у којем се наводи да је у појединим случајевима, конкретно у случају нестанка Маријана Мелонашија, истрага започела тек 2005. и да је одмах након уноса податка у базу случај затворен.

Председник УНС-а на Косову Будимир Ничић предочио је Рателу податке о седморици киднапованих и убијених новинара од 1998. до 2000. на простору Косова, посебно се интересујући за ангажовање Еулекса у истражним поступцима у случајевима нестанка медијских радника Ранка Перенића и Ђуре Славуја који су у јужној покрајини киднаповани 1998., пре доласка међународне заједнице.

Ничић је Ратела информисао и о активностима УНС-а на месту нестанка Перенића и Славуја на путу између Велике Хоче и Зочишта где представници тог удружења трећу годину заредом постављају обележје несталим колегама.

Он је заменика Специјалног тужилаштва Косова обавестио и да непознати починиоци, након само неколико дана од постављања, руше таблу несталим новинарима код Ораховца, а полиција, иако је уредно обавештавана о инцидентима, не предузима ништа да обави увиђај и понађе починиоце.

Рател је представницима УНС-а рекао да је Еулекс решен да испита све околности нестанка новинара на Косову и да ће поново сагледати све околности како би се дошло до чињеница важних за расветљавање судбине несталих и убијених новинара.

Он је навео да ће Еулекс прегледати све базе података како би се дошло до потребних информација.

Рател је најавио и могућност да се Еулекс за потребе истраге обрати и званичном Њујорку где се налази база подата о несталим и киднапованим на Косову.

Члан УНС-а на Косову Живојин Ракочевић је током састанка у седишту Еулекса у Приштини, Рателу указао да је за новинарска удружења и породице несталих у овом тренутку најважније да случајеви киднаповања и нестанка новинара остану видљиви како би се дошло до потребних информација и изразио наду да ће се једино тако завера ћутања некада прекинути.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије