Бивши официр сведочио у Младићеву одбрану

Сведочећи у одбрану Ратка Младића, бивши официр Војске Републике Српске Велимир Кевац изјавио је, пред Хашким трибуналом, да је Кључ 1992. напустило "више од половине" муслимана, али не због прогона него "зато што су се плашили". Као сведок пред судом се појавио и новинар Славиша Сабљић.

Владимир Кевац рекао је да више од половине муслимана напустило Кључ, зато што су се плашили и јер су хтели да сместе породице тамо где су осећали да ће бити мало безбедније, преноси Бета.

Сведок је, док га је унакрсно испитивала заступница оптужбе, потврдио да су српске снаге над муслиманима починиле злочине, укључујући масовна убиства и паљење кућа, али је негирао да је циљ тих злодела био да се несрпско становништво уклони из општине.

По тужилаштву, од 17.000 Муслимана пре рата, у Кључу их је до краја сукоба остало око 1.000.

Као Младићев сведок пред судијама се појавио и новинар Славиша Сабљић чија се писана изјава, према сажетку који је прочитао бранилац Бранко Лукић, односила претежно на Младићево деловање у Хрватској 1991, док је био командант Книнског корпуса.

За време унакрсног испитивања Сабљића, тужитељка Каролин Еџертон пустила је снимке разговора у којима је, с јесени 1991, Младић претио да ће уништити Задар, Сплит и Шибеник, рекавши и да је Дубровник "почео да дељачи".

Касете на којима су ти разговори снимљени пронашла је, при претресу Младићевог стана у Београду 2010, српска полиција, прецизирала је тужитељка.

Везу са ратом у БиХ, тужитељка је настојала да успостави цитирајући Младићеве речи са скупштине РС у мају 1992. да се око Сарајева морају згуснуто распоредити 300 артиљеријских цеви, "ако желимо да се муслимани предају".

Прецизирајући да није био на тој седници, сведок Сабљић је одговорио да је Младић "војник" и да су то "његови ставови".

"Да ли је исправно постављати артиљерију око града, ја то не знам. Ја могу прихватити ово као његову војну доктрину", рекао је Сабљић, уз напомену да је Младића видео само једном, у книнском селу Кијево "како се у подне љуби с Миланом Мартићем".

Генерал Младић (72), тадашњи командант ВРС, оптужен је за прогон муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина, укључујући Кључ, имао размере геноцида.

Због злочина над Хрватима, Хашки трибунал је Мартића, председника самопроглашене Републике Српске Крајине, осудио на 30 година затвора.

Оптужница га терети и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Следећег сведока одбране, Младић ће извести у понедељак, 26. јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара