Читај ми!

Одбијен захтев за враћање Шешеља у Хаг

Расправно веће Хашког трибунала одбило је захтев тужилаштва да у судски притвор са привремене слободе врати оптуженог Војислава Шешеља.

У одлуци са данашњим датумом, Расправно веће се такође прогласило ненадлежним за Шешељев захтев да казне главног тужиоца Сержа Брамерца "због недозвољеног понашања", објављено је у Хагу, а преноси Танјуг.

Расправно веће је навело да се у свом захтеву тужилаштво служило са две врсте аргумента - директне критике одлуке Већа од 6. новембра 2014. да на привремену слободу пусти оптуженог Војислава Шешеља, као и чињенице да је, по мишљењу тужилаштва, оптужени прекршио услове пуштања на слободу.  

У одлуци је наведено да тужилаштво није уложило жалбу на одлуку о пуштању Шешеља на привремену слободу, а да сада тражи преиспитивање те одлуке, што је могуће само на основу нових чињеница којих нема.

Када је реч о наводном кршењу привремене слободе, Веће подсећа да су налогом од 6. новембра прошле године наведени следећи услови - да оптужени нема никакав контакт са сведоцима или жртвама и да не покушава да на њих утиче, да не спречава правну процедуру или ток правде и да се појави пред Судом када му буде наложено.

Тужилаштво је навело да је Шешељ прекршио услове тиме што је изјавио да никад више неће да се врати у Хаг, али како примећује Судско веће, за сада Шешељу није ни наређено да се врати, па према томе није прекршио никакво упутство у том смислу.

"Само изјаве о намери не представљају кршење једне обавезе која још заправо није наметнута", наводи се у одлуци.

Како се даље наводи, оптужба се осврће на Шешељеве изјаве за медије у којима назива издајицама особе које су имале везе са тужилаштвом.

"Колико год су такве изјаве за жаљење, те неодређене изјаве не представљају утицање на сведоке или жртве или претњу њима и, према томе, не крше услове" пуштања на слободу, наводи Судско веће.

Како је закључено, захтев Тужиоца представља списак неприхватљивих и неоснованих аргумената који не могу да доведу у питање налог од 6. новембра 2014.

Судија Мандиаје Нијанг, који је у процесу против Шешеља заменио изузетог судију Фредерика Хархофа, успротивио се првобитној одлуци Расправног већа да пусти Шешеља на слободу, сматрајући да треба детаљније прецизирати услове.

Нијанг се, међутим, сагласио са данашњом одлуком уз коју је објављено и образложење његовог става да је одлука сада важећа.

Шешељ је, одлуком Расправног већа, 12. новембра привремено ослобођен из притвора Трибунала из хуманитарних разлога, због његове болести, како би лечење могао да настави у Београду.

Тужилаштво Хашког трибунала затражило је 1. децембра да расправно веће врати у судски притвор оптуженог Војислава Шешеља са привремене слободе у Србији, јер је "својим понашањем у Србији 'поткопао' дух одлуке о привременом ослобађању коју је, на сопствену иницијативу, из хуманитарних разлога" донело расправно веће председавајућег Жан-Клода Антонетија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво