Читај ми!

Опрезно с петардама!

Током акције контроле продаје петарди у селу Вранову код Смедерева заплењено 2.489 петарди и 55 ракета. Пред Нову годину, кажу продавци, продаја је опала, мада се осталима чини да се петарде чују чешће него раније. У Дечјој клиници у Тиршовој упозоравају родитеље да повреде од петарди могу бити врло опасне.

Смедеревска полиција је саопштила да је против продавачице пиротехничких средстaва у близини основне школе у Вранову поднела прекршајну пријаву због нелегалне продаје пиротехничких средстава.

Звук петарде већини квари празнично расположење. Осим што нас узнемиравају, оне су и опасне, нарочито у дечјим рукама. Дечја клиника у Тиршовој за последњих месец дана збринула је троје повређене деце.

"У питању је осмогодишње дете са опекотинама шаке и лица, срећом, блажег степена, које смо решили конзервативним путем без тежих последица", објашњава др Борко Стојановић из Дечје клинике у Тиршовој.

Сваке године, лекари због пиротехничких средстава имају пуне руке посла.

"Разни делови тела, пре свега горњи екстремитети – руке, очи, слух, наравно, али и остали делови тела, грудни кош, трбух, врат. Могу бити врло опасне, буквално до ампутације целе шаке до озбиљних повреда очију, које у потпуности угрожавају", наводи др Стојановић.

Најмлађи пацијент повређен петардом прошле године била је шеснаестомесечна беба.

Лекари апелују на родитеље да буду обазриви и да без надзора деца не узимају петарде у руке.

Такође, полиција интензивно наставља да ради на спречавању и идентификацији особа која неовлашћеном продајом или употребом пиротехнике ремете мир или угрожавају безбедност.

"У свим утврђеним случајевима подносимо захтеве за покретање прекршајног поступка, а роба ће бити одузета", објашњава је портпарол Саша Николић.

За неовлашћено коришћење пиротехничких средстава и ватреног оружја, уколико се ремети јавни ред и мир или се угрожава безбедност грађана, запрећена новчана казна је до 20.000 динара или казна затвора до 60 дана.

У случају када малолетник учини наведене прекршаје, родитељ или старатељ биће кажњен новчаном казном до 30.000 динара или казном затвора до 30 дана.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво