Читај ми!

Кривична пријава НВО због конкурса министарства

Удружења грађана поднела су кривичну пријаву против НН особа због злоупотреба током конкурса за доделу средстава за унапређење услуга социјалне заштите. Влади Србије предат захтев да се преиспита политичка одговорност министра Александра Вулина.

У саопштењу организације Грађанске иницијативе наводи се да су кривичну пријаву поднела удружења грађана предвођена том организацијом, Јукомом, Центром за развој непрофитног сектора, Центром за практичну политику, Центром за истраживање, транспарентност и одговорност и Хелсиншким одбором за људска права у Србији, преноси Бета.

Кривична пријава поднета је "против НН лица" Републичком јавном тужилаштву "због бројних злоупотреба које су се догодиле приликом спорног Конкурса о додели средстава за унапређење услуга социјалне заштите, а на које је јавност упозорена раније у децембру ове године".

Влади Србије предат је и захтев за преиспитивање политичке одговорности министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина, под окриљем чијег министарства је расписан, а касније и поништен конкурс.

У саопштењу се додаје да је 150 удружења грађана подржало захтев за смену министра Вулина и утврђивање кривичне и политичке одговорности за нерегуларности конкурса.

Међу захтевима је и апел за понављање конкурса који је расписало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и за објављивање имена чланова комисије који су учествовали у оцењивању предлога пројеката.

Министарство за рад расписало је конкурс за расподелу средстава невладиним организацијама, али су резултати конкурса поништени након писања у медијима о бројним неправилностима.

Медији су пренели да су 122 невладине организације прошле на конкурсу и добиле средства, од чега је 61 организација основана ове години, а 31 свега месец дана пре расписивања конкурса, као и да се 70 одсто њих бави социјалном заштитом.

Десетине невладиних организација одмах је затражило да Вулин поднесе оставку због неправилности у спровођењу конкруса, а министар је уместо оставке одлучио да средства пребаци у Фонд за лечење деце, што је Влада Србије прихватила 7. децембра.

Премијер Александар Вучић рекао је пре десет дана да се није бавио тим конкурсом, али да ће то урадити чим буде добио материјал.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара