Читај ми!

Смањена казна за ратни злочин над Албанцима

Апелациони суд у Београду је са пет на три године скратио затворску казну Бобану Петковићу, осуђеном за ратни злочин над албанским цивилима на Косову, 1999. године.

Фонд за хуманитарно право (ФХП) је оценио да је то непримерено ниска казна и наводи да Апелациони суд у Београду преиначио пресуду Вишег суда у Пожаревцу, којом је Петковић због ратног злочина осуђен на пет година, преноси Бета.

Та организација указује да су, са становишта правичности, за жртве ратних злочина неприхватљиве олакшавајуће околности које је за оптуженог нашао Апелациони суд.

Поступак у овом предмету почео је 1999. године пред Окружним судом у Пожаревцу, а фебруара 2013. године Виши суд у Пожаревцу је донео трећу првостепену пресуду, утврдивши да је Петковић, као припадник МУП-а, 9. маја 1999. године на месту званом "Рија" на излазу из Ораховца, убио троје косовских Албанаца, наводи ФХП.

Апелациони суд је Петковића огласио кривим за убиство Исмаила Дургутија, а ослободио га кривице за убиство Сезаиа и Шефкије Мифтари.

ФХП наводи да је Апелациони суд као олакшавајуће околности узео то што Петковић раније није био осуђиван, узео је и време протекло од извршења кривичног дела, имовинске и породичне прилике, "озбиљност ситуације у којој се налазио критичном приликом" и његов "психички статус".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара