Читај ми!

ХРВ: Проширити истрагу у Еулексу

"Хјуман рајтс воч" саопштава да истрага у Еулексу не би смела да се ограничи на случајеве корупције које је указала тужитељка Марија Бами, већ би требало да обухвати све досадашње озбиљне оптужбе.

Организација за људска права "Хјуман рајтс воч" затражила је у отвореном писму од високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Федерике Могерини да прошири истрагу о злоупотребама и корупцији у мисији Еулекс на Косову, преноси Танјуг.

У писму које је потписала Лоте Лајхт, директорка европског огранка "Хјуман рајтс воча" изражава забринутост због тешких оптужби о злоупотребама и корупцији у Еулексу, које је у серији текстова објавила приштинска Коха диторе, а поткрепила Еулексова тужитељка Мари Бами, која је затим смењена.

Директорка Организације за људска права поздравља одлуку Могеринијеве од 10. новембра да именује независног истражитеља Жан-Пол Жакеа да испита ове оптужбе, али упозорава да његов мандат треба проширити.

"Истрага не би смела да се ограничи на случајеве корупције које је указала тужитељка, већ би требало да обухвати све досадашње озбиљне оптужбе за корупцију, а резултат би требало да буде доступан јавности", поручила је Лоте Лајхт.

Она је у писму подсетила да паралелну истрагу води и европска омбундсманка Емили О'Рајли, која је недавно утврдила да су ранији резултати унутрашњих истрага у Еулексу заташкавани, док је један исрпан извештај из 2012. нестао без трага.

Осим тога, Лоте Лајхт захтева да се истрага усмери и на наводне претње функционера Еулекса упућене новинару Кохе Вехбију Катајзију који је аутор текстова о корупцији.

Катајзи тврди да су службеници Еулекса тражили од њега да обустави писање о корупцији и да им преда све документе до којих је дошао и претили му кривичним прогоном, ако то одбије.

Из Еулекса су демантовали да је новинару прећено.

Лајхтова је у писму поручила да су слободни и независни медији угаони камен владавине права и да је стога неопходно темељно истражити тај случај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се