Читај ми!

Купрешанин: Младић спасао Србе у БиХ

У наставку суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, сведок одбране Војо Купрешанин рекао је да ће Младић ући "као позитивац у српску историју" зато што је "бранио српски народ" током рата у БиХ.

"Истина је да је овај генерал, који седи овде, стао датог часа да брани српски народ, а сви други генерали југословенске војске су побегли. Да није било овог генерала, који седи овде, српског народа не би било ни у траговима у БиХ. Зато је српски народ захвалан генералу Младићу и за вјек-вјекова ће га помињати и ући ће као позитивац у српску историју", рекао је Купрешанин, преноси Бета.

Те речи, оптужени Младић пропратио је аплаузом, због чега га је председавајући судија Алфонс Ори уклонио из суднице.

Генерала Младића (72), ратног команданта Војске Републике Српске, оптужница терети за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у седам општина имао размере геноцида; терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање за таоце припадника Унпрофора, 1992-95.

Сведок Купрешанин, који је био високи званичник Српске демократске странке у Босанској крајини, потврдио је да су српске снаге у јулу 1992. убиле 68 несрба у селу Бришево код Приједора.

"Војници су починили злочин над цивилним становништвом. Истина је да нису кажњени за то", казао је Купрешанин, тврдећи, међутим, да се злодело, наведено у оптужници против Младића, није догодило током операције ВРС.

На сугестију тужиоца да је сведок, у ранијим изјавама, рекао да је о том масовном убиству обавестио генерала Младића, Купрешанин је казао: "Није тако, колико се сећам ја сам обавестио генерала (Момира) Талића, а не Младића".

Заступник оптужбе на то је узвратио да је Купрешанин, уочи суђења Талићу, казао да није информисао њега већ Младића, а да сада, у корист Младићеве одбране, тврди супротно. "Ви не говорите истину", тврдио је тужилац.

"Ја не могу сада да се сетим кога сам обавестио", одговорио је Купрешанин. Потврдио је да га је бањалучки бискуп Фрањо Комарица обавестио и о више других "масакара" над католичким верницима широм Крајине, који су изазвали одлазак Хрвата. "Знао сам да су Хрвати бежали са тих простора", рекао је сведок.

Навео је и да је Комаричино писмо добио и председник РС Радован Караџић, али да "не зна" да ли је стигло и до генерала Младића.

Негирајући своју ранију изјаву да је чуо како је регионални српски званичник Радослав Брђанин најављивао да ће "у Бањалуци остати 1.000 Муслимана", Купрешанин је казао да је чуо Брђанина како одређује проценат - 10 одсто - муслиманског становништва у граду.

Локални Муслимани, стога, плашили су се "Брђанинових наступа". Упитан сматра ли да је Брђанин "ратни злочинац", сведок је одговорио да су "његове изјаве узроковале страх код тих људи и вероватно утицале на њихов одлазак". По Купрешанину, Брђанин, међутим, није био "радикални националиста".

Брђанина је Трибунал осудио на 30 година затвора због прогона Муслимана и Хрвата из Босанске крајине.

Заступник оптужбе тврдио је и да је, у ранијим изјавама, Купрешанин одговорност за формирање логора у Приједору - Омарске, Кератерма и Трнопоља - прво приписао врху РС, а, затим, на суђењу Караџићу променио исказ и рекао да су одговорне биле локалне власти.

Оповргавајући то, Купрешанин је нагласио да му је "Караџић рекао да нема везе с логорима и да су то радиле неке будале тамо".

Као узрок босанског рата, Купрешанин је означио декларацију о независности БиХ, коју су Муслимани и Хрвати усвојили у октобру 1991. без присуства српских посланика који су, у знак протеста, напустили парламент. За ту декларацију, рекао је да је била "противуставна" и да је "понизила српски народ".

Исказ на суђењу Младићу, Купрешанин ће завршити сутра, а потом ће одбрана пред судије извести свог следећег сведока.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се