Читај ми!

Ко је украо извештај о корупцији у Еулексу?

Није могуће наћи извештај из 2012. године о неправилностима у Еулексу, каже европски омбудсман Емили О'Рајли. Истражитељ Жан Пол Жаке каже да ће детаљно испитати на који начин је Еулекс одговорио на пријављене неправилности.

Европски омбудсман Емили О'Рајли, која истражује "лошу администрацију у институцијама ЕУ", дошла је до открића у извештају о оптужбама за корупцију у Еулексу, пише Евро њуз.

Еулекс, који је 2008. године добио зелено светло да истражи корупцију и ојача владавину права на Косову, има буџет од 111 милиона евра годишње.

Британска тужитељка Марија Бами каже да је чула снимак телефонског разговора који потврђује да је ухапшени косовски званичник убедио два званичника да одустану од оптужби против њега, у замену за новац. Нови шеф Еулекса Габријел Меучи обећао је Бамијевој да ће те тврдње бити прописно истражене.

Бамијева је, у извештају објављеном 4. децембра, навела да је Еулекс већ био упознат са корупцијом у својим редовима.

"Релевантни наводи о неправилностима са Еулексом изгледа да су прво били изложени у извештају који су тужиоци доставили Еулексу 2012. године", навела је Бамијева.

"Ни Еулекс ни Европска дипломатска служба не поседују овај извештај. Није јасно шта се десило са њим", каже Бамијева.

О'Рајлијева је додала да је Еулекс у мају 2013. започео интерну истрагу, али да није успео да испрати сопствену процедуру за озбиљне прекршаје. Средином 2014. године покренут је процес укидања имунитета за бивше службенике Еулекса.

Након тврдњи које је ове године изнела тужитељка Марија Бами, висока представница Европске уније именовала је новог стручњака који ће испитати наводну корупцију у Еулексу на Косову.

Жан Пол Жаке, француски професор права, свој извештај ће представити Европском парламенту у јануару 2015. године.

О'Рајлијева сматра да је велики проблем то што извештај из 2012. о неправилностима у Еулексу није могуће наћи. Истиче да јој је Жан Пол Жаке ставио до знања да ће детаљно испитати на који начин је Еулекс одговорио на пријављене неправилности.

"Омбудсман верује да ће се нови стручњак посветити и питању како је могуће да тако важан документ нестане, и да ли је Еулекс ступио у контакт с његовим аутором како би добио још једну копију извештаја", навела је О'Рајлијева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара