"Коха Диторе": ОЛАФ иницира истрагу против Еулекса

Канцеларија Европске уније за борбу против превара (ОЛАФ) обавестила је Комисију за контролу Буџета Европског парламента да има за циљ да иницира истрагу у Еулексу, пише приштински дневник "Коха Диторе".

У тексту под насловом "Очекује се да Еулекс буде под истрагом ОЛАФ, дневник преноси да је у једној дебати у Комисији за контролу буџета европског парламента речено да је ОЛАФ обавестила комисију о овој намери, преноси Танјуг.

Шеф цивилних мисија у спољној служби ЕУ (ЕЕАС) Кенет Дин, под чијим је овлашћењима и Еулекс, рекао је у тој дебати да неће "оставити ниједан камен непомерен" да би се расветлиле све сумње.

Коха Диторе подсећа да се раније разговарало иза затворених врата у Комисији за спољне послове Европског парламента и да је речено да "та дебата није донела никакве резултате" и да је много питања писаним путем било упућено високој представници ЕУ Федерики Могерини.

Представник ЕЕАС Кенет Дин је у већини одговора поменуо да је Могерини у циљу брзог решења именовала независног експерта Жана Пола Жака да би анализирао мандат Еулекса и колико су процесуиране процедуре након пријављених сумњи за корупцију.

"Висока представница Могерини, шеф мисије Еулекс, и ја делимо вољу да истрага буде што бржа", рекао је Дин упитан да ли треба чекати још седам година да би се обелоданили скандали Еулекса.

Дин је обавестио присутне да се у Еулексу води унутрашња истрага, заједно са косовским властима, али није могао да даје детаље до које мере је косовска страна укључена у истрагу.

Дин је обавестио посланике Европског парламента да је Еулекс добио сагласност ОУН за укидање имунитета за једног бившег радника Еулекса, међутим додао је да сада остаје на власти Косова да захтевају од земље из које је тај човек да му укине имунитет и да се потом против њега покрене истрага.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво