Читај ми!

Хапшења због крађе из Робних резерви

Четворо ухапшено због сумње да су Републичку дирекцију за робне резерве оштетили за око 270 милиона динара. Челници млина из Великог Градишта продавали пшеницу коју су им Робне резерве повериле на чување. Тужилаштво предложило притвор до 30 дана.

У Тужилаштво за организовани криминал полиција је привела четворо осумњичених да су Републичку дирекцију за робне резерве оштетили за око 270 милиона динара.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је Танјугу да је свим осумњиченима одређено задржавање (од 48 сати) ради њиховог саслушања у тужилаштву које ће ускоро почети.

Полиција је привела директора Привредног друштва "Мили млин" из Великог Градишта Јасмину Фурунџић, бившу начелницу Одељења за урбанизам, комунално-стамбене и имовинско-правне послове општинске управе Великог Градишта Зорицу Драгутиновић, контролора "Југоинспекта" а. д. Београд Властимира Станковића и Миомира Пауновића из Београда, начелника начелника Одељења за прехрамбене производе у Републичкој дирекцији за робне резерве.

Они се, како је навео тужилац, терете да су извршили кривична дела злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица.

Према наводима кривичне пријаве, сумња се да је Фурунџићева од 2008. до 2013. године присвојила више од 10.000 тона меркантилне пшенице у вредности већој од 245 милиона динара која јој је била поверена на складиштење, рекао је тужилац.

Поред тога, у кривичној пријави се наводи да је неосновано наплатила и више од 25 милиона динара по основу пружања услуге складиштења за робу коју није имала на залихама, а да су јој у томе помогли Драгутиновићева и Станковић.

Пауновићу се кривичном пријавом ставља на терет да је неосновано вршио плаћање услуге складиштења након утврђивања мањка што је, према Радисављевићевим речима, подразумевало његову обавезу да обустави даља плаћања и складиштење робе у складишту "Мили млин".

На овај начин осумњичени су предузећу "Мили млин" прибавили противправну имовинску корист у износу од око 270 милиона динара, за колико су оштетили Републичку дирекцију за робне резерве, наводи се у саопштењу полиције које је стигло јутрос.

Тржишна инспекција је прошле године контролисала свих 77 овлашћених складиштара Робних резерви. Код њих 18 утврђен је мањак од 50.000 тона пшенице и 30.000 тона кукуруза. Надлежни кажу да је систем превара био добро уигран.

"Дупло дно је нешто што је већ раније било уобичајена пракса. Онда, систем међусобног позајмљивања, па када се чује да контрола долази код мене, ја од вас позајмим жито. Онда ја вама то вратим када је контрола код вас. До тога да су скидане мердевине са складишта да не би контролор могао да види да ли стварно има жита у тим складиштима", каже министар трговине Расим Љајић.

Поједини су узимали од државе и до 10.000 евра месечно за закуп складишта иако су робу коју им је држава поверила на чување продавали.

"Вршиће се контроле и пре него што неко добије на тендеру. Па онда, када се жито складишти, такође ће се вршити контроле и перманентно ћемо бити у систему контроле и надзора", наводи Љајић. 

Држава у свом власништву има само једно складиште капацитета 17.000 тона. Остала изнајмљују. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво