Читај ми!

Мерон: Пресуда Младићу марта 2017.

Председник Хашког трибунала Теодор Мерон рекао је, пред Саветом безбедности УН, да ће првостепена пресуда генералу Ратку Младићу бити изречена "у марту 2017. или касније".

Представљајући редован шестомесечи извештај, Мерон је нагласио да Трибунал, на жалост, неће моћи да свој рад оконча до краја ове године, што је било предвиђено ранијим одлукама Савета безбедности, преноси Бета.

Мерон је назначио да ће Трибунал моћи да мандат оконча до краја 2017.

Као чиниоце који су утицали на продужење рада суда, набројао је "касно хапшење неких оптужених"; "изузеће судије"; "лоше здравље неких оптужених" и сложеност предмета.

Здравствено стање оптужених, по Мероновим речима, утицало је на одлагање процеса Горану Хаџићу, као и на продужење суђења генералу Младићу.

Према незваничним информацијама, Хаџић је недавно доживео срчани удар у притвору Трибунала. У процесу генералу Младићу, суд заседа четири дана недељно како би се оптуженом, који је раније преживео три моздана удара, дало више времена за одмор.

Здравље оптужених изазива "неизбежну забринутост и поставља хуманитарна питања. Премда Трибунал чини све напоре да обезбеди примерену медицинску негу, развој догађаја повезан за здрављем притвореника понекад може изаћи ван наше контроле и изазвати одлагања у раду Трибунала", истакао је Мерон.

Председник Трибунала рекао је и да су разговори које је, током недавне посете БиХ, водио са домаћинима, укључујући и представницима жртава, "потврдили непроцењив допринос Трибунала поновном успостављању владавине права у бившој Југославији". Мерон је, стога, затражио од УН да продуже мандате судијама Трибунала.

У наставку заседања, извештај Савету безбедности представиће и главни тужилац Трибунала Серж Брамерц.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво