Читај ми!

Преговарачи спасили стотине живота

За 10 година постојања, преговарачки тим Министарства унутрашњих послова спречио је самоубиства 120 особа и ослободио више од 50 талаца.

Поводом јубилеја постојања преговарачке јединице МУП-а, у Суботици је организована међународна конференција "Развој преговарачких тимова и прилагођавање новим изазовима", где уз преговараче из Србије учествују и представници ових јединица из земаља бивше Југославије, преноси Танјуг.

Према речима Мирољуба Коларића, заменика координатора преговарачког тима МУП-а Србије, овај тим је у Србији формиран 30. новембра 2004. године као облик ненасилног решавања кризне ситуације.

До сада су имали преко 200 ангажовања, где је више од 120 људи одвраћено од самоубиства и спасено више од 50 талаца, без повређених полицајаца.

Коларић додаје да тим не постоји као стална јединица, већ је сачињен од припадника полиције стационираних широм земље који се ангажују по потреби, 24 часа дневно - 365 дана у години.

Оценио је да ниједна, од преко 200 ситуација, није била иста, односно да не постоји шаблон - од ситуације да неко покушава сиуцид, до ситуације када неко пуца и на полицију и на преговараче, а у већини ситуација угрожен је и живот самих преговарача.

"Колегиница и ја смо били у ситуацији где смо били на два метра од лица које има пиштољ. Ви сте спремни на то, ви то радите свесно и успели смо то лице да одвратимо од покушаја суицида, а сваког тренутка је могао да окрене пиштољ и да нанесе повреде и мени и њој", рекао је Коларић.

Додао је да од свог оснивања ова јединица негује добру сарадњу са колегама из земаља региона, где не само да размењују информације, већ више пута годишње спроводе заједничке вежбе, како би у случају потребе били спремни за заједничку акцију.

Преговарачки тим МУП-а Србије имао је највише интервенција од свих оваквих јединица у региону, а следи преговарачки тим из Хрватске који је за девет година постојања имао 99 кризних ситуација у којима су спасили најмање 100 живота.

Жељко Матковић, један од преговарача из хрватског тима, рекао је новинарима да се како у региону, тако и у свету, готово свака друга интервенција односи на претње самоубиством, а да су током свог рада имали и ситуације са таоцима, забарикадираним особама и сличне.

Што се Босне и Херцеговине тиче, према речима Елвира Џуха из њиховог преговарачког тима, све ситуација су решене без трагичних последица, а учествовали су и у једној међународној акцији заједно са колегама из Немаћке, Аустрије, Словеније, и Хрватске.

Словеначки преговарачки тимови годишње, у просеку, имају 20 ситуација у којима је неопходна њихова интервенција, која је с обзиром на величину ове земље, веома брза.

Конференција се одржава у Суботици данас и сутра, а на тему развоја и нових изазова своја излагања ће изнети представници тимова из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Македоније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво