Читај ми!

Сведок: Младић није намеравао да освоји Сарајево

У наставку суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, заштићени сведок одбране ГРМ-010 рекао је да Младић, као командант Војске Републике Српске (ВРС), није имао намеру да освоји Сарајево.

Оптужница генерала Младића (72) терети за терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, 1992-95.

Сведок, припадник ВРС, изјавио је да је био присутан када је Младић, 1993, рекао да је идеја о освајању Сарајева "неприхватљива", јер би "донела велике жртве на обе стране" и додатно "крвопролиће", преноси Бета.

Док га је унакрсно испитивао тужилац Питер Меклоски, ГРМ-010 је, међутим, казао да "не зна" које су Младићеве намере биле, али да у генераловом говору посвећеном операцији "Лукавица 93" "такву могућност (заузимања Сарајева) ја нисам чуо, ни видео".

"Младић је рекао да је идеја да се споје два корпуса - Сарајевски и Херцеговачки - и да се се супротна страна приволи на преговоре о правичном миру", тврди ГРМ-010 у исказу посредством видео-везе, чији је већи део био затворен за јавност.

Сведок је настојао и да релативизује Младићеву наредбу из маја 1992. да артиљерија ВРС отвори ватру по сарајевском насељу Пофалићи, зато што тамо "има мало Срба".

Тврдећи да је, преко радио везе, чуо ту наредбу, али не идентификујући изричито генерала Младића, ГРМ-010 сугерисао је да је она поразумевала "да се дејствује по војним и паравојним формацијама" и "бандама" Муслимана, које су, претходно, изазвале егзодус Срба са Пофалића, нападајући, палећи и пљачкајући њихове куће.

О томе је сведока, како је рекао, "плачући" обавестио српски војник Миленко или Миланко Младић, који му је показао "дим запаљених српских кућа на Пофалићима укључујући и кућу генерала Младића".

На, у судници више пута пуштаном, аудио-снимку, који је пресрела Територијална одбрана БиХ, генерал Младић се чује како подређеном

официру наређује да артиљеријом гађа четврти Велашићи и Пофалићи, јер "тамо нема много српског живља", као и мете у централним сарајевским улицама. Командант ВРС наредио је и "један плотун" на зграду Председништва БиХ.

Како је Младић рекао на снимку, начињеном у ноћи између 28. и 29. маја 1992, циљ тих напада био је да се Сарајлијама "развуче памет" и да им се не дозволи да спавају.

Младићева одбрана, раније током процеса, оспоравала је аутентичност снимка, тврдећи да је реч о монтажи муслиманске стране.

Упркос томе, снимак је прихваћен као доказ Тужилаштва против генерала Младића.

Младић је оптужен и за геноциду у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида и узимање за таоце припадника Унпрофора, током босанског рата.

Следећег сведока, Младићева одбрана ће пред судије Трибунала извести сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара