Читај ми!

Случај Штрпци, Србија послала снажну поруку

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже за РТС да се хапшењима за злочин у Штрпцима, Србија шаље снажну поруку међународној заједници о свом односу према таквим неделима. Злочин никада не би био расветљен да није било сарадње српског и босанског тужилаштва, истиче Вукчевић.

У сарадњи српског и босанског тужилаштва, ухапшено је 15 особа, због сумње да су 1993. године из воза на релацији Београд-Бар извели 20 људи које су потом убили.

Вукчевић напомиње да је сваке године на годишњицу злочина Србија добијала прекоре међународне заједнице и земаља региона, јер још није расветлила злочин који је почињен пре више од 20 година.

Да није било заједничког рада српског и босанског тужилаштва, овај злочин никада не би био расветљен, каже Вукчевић, додајући да је ово пример у којој је мери важна регионална сарадња.

Тужилац за ратне злочине поручује да они који почине такве злочине не могу спокојно да спавају, јер, како напомиње, таква кривична дела не застаревају.

Вукчевић каже да је током истраге било опструкције државних органа, наводећи да није испитивао разлоге за ту опструкцију, јер, како наводи, то и није посао Тужилаштва.

Реагујући на изјаву министра правде Николе Селаковића да Тужилаштво за ратне злочине треба да истражује и злочине над Србима, Вукчевић је истакао да је се против 90 особа са Косова води истрага, али да су им, нажалост, ти људи недоступни.

"Неке особе које су ухапшене у инстранству по интерполовим потерницама, испоручене су косовском правосуђу", додаје Вукчевић.

Иако је прошло већ пола године од најава да ће бити формиран специјални суд за злочине ОВК на Косову, Вукчевић сматра да ће до тога доћи, напомињући да постоје уверљиви докази.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара