Кршић: Муслимани сами отишли из Котор Вароши

Сведок одбране Војислав Кршић сугерисао је, на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, да су Муслимани и Хрвати, с пролећа 1992, отишли из Котор Вароши на иницијативу својих сународника.

Кршић, који је био официр Которварошке бригаде Војске Републике Српске, као доказ за тврдњу да та бригада није прибегла "етничком чишћењу" несрба, испричао је да му је "једна престрашена муслиманска девојка" описала да су "дошли непознати људи и рекли да Муслимани и Хрвати морају отићи, јер долазе четници и све ће их поклати", преноси Бета.

Онима који су остали, међутим, по сведоку ништа се није догодило.

Котор Варош је, по оптужници против тадашњег команданта ВРС генерала Младића, једна од седам општина у којима је прогон Муслимана и Хрвата имао размере геноцида.

За убиство једног броја муслиманских и хрватских мушкараца у селу Грабовица, у новембру 1992, како је сугерисао Кршић, били су одговорни локални Срби, а не припадници ВРС.

Напомињући да у време убиства није био у селу, Кршић је рекао да, док је био присутан, заробљени нису били везани и да "није било никаквих радњи против њиховог достојанства". Потврдио је да је заробљене тада и пописао.

Током унакрсног испитивања, тужитељка Камиј Бајблс цитирала је наређење ВРС да се "очисти" територија око Котор Вароши. Сведок је одговорио да се то наређење није односило на цивилно становништво.

Сличан одговор, Кршић је дао и након што се заступница оптужбе позвала на наређење да српске снаге гранатирају которварошки Стари град. Он је рекао да је то значило да се нападну "њихове снаге" размештене на тврђави која "није била насељено место" и у којој није било цивилних кућа.

Тужитељка Бајблс је тврдила и да су мушкарци заробљени и убијени у селу Грабовица били у одговорности Которварошке бригаде ВРС.

"Па, на известан начин, да", прихватио је Кршић.

Док га је додатно испитивао Младићев бранилац Бранко Лукић, сведок је назначио да је злочин у Грабовици био "табу тема и тада и сада" у Котор Вароши.

Младићева одбрана извешће пред судије свог следећег сведока у понедељак, 8. децембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара