Суђење Оливеру Ивановићу у јануару

Суђење лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу и још четворици Срба који су оптужени да су починили тешка кривична дела, током 1999. и 2000. године почеће у последњој седмици јануара наредне године.

Адвокат Небојша Влајић изјавио је Танјугу да је међународни судија из Еулекса одлучио да прво рочиште, на којем ће бити дате уводне изјаве, буде одржано 18. децембра, а да суђење на којем ће бити обављено саслушавање сведока почне у последњој недељи јануара.

"Очекујем да суђење које тада почне буде експедитивно и брзо како би се време у којем су окривљени у притвору скратило што је више могуће", рекао је Влајић и подсетио да је у Основном суду у Косовској Митровици у уторак одржана статусна конференција на којој су усаглашене ове одлуке.

Оливер Ивановић оптужен је да је на Косову починио кривично дело ратног злочина над цивилним становништвом 1999. године, а запрећена казна за то дело је од пет година до доживотне робије.

И осталој четворици Срба Драгољубу Делибашићу, оцу и сину Илији и Небојши Вујачићу и Небојши Лазовићу оптужницом прете вишегодишње казне затвора ако на суду буду потврђени наводи за убиство и покушај убиства.

Бивши командир полицијске станице у Косовској Митровици Драгољуб Делибашић оптужен је да је 3. фебруара 2000. године у ноћним сатима делујући у саизвршилаштву са Ивановићем подстицао на извршење кривичног дела убиство из националних мотива.

Александар Лазовић, Небојша и Илија Вујачић су, како стоји у оптужници, окривљени да су 3. фебруара 2000. године у ноћним сатима делујући у саизвршиластву по раније договореном плану и у својуству "Чувара моста" извршили напад на стан који се налази у улици Лоле Рибара бр. 3 у Косовској Митровици.

У том стану су се налазиле албанске породице Ајети и Џака а последица тога је, како стоји у оптужници, да су убијене две особе а неколико је повређено.

Они су оптужени за покушај убиства и тешко убиство из националних мотива, а запрећена казна за ова дела је не мања од десет година до доживотног затвора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара