Читај ми!

Бориславу Новаковићу притвор до 30 дана

Због злоупотребе службеног положаја, у Новом Саду су ухапшени Борислав Новаковић, бивши директор Јавног предузећа "Завод за изградњу града", и још три особе. Њима је одређен притвор до 30 дана.

19.35 - Бориславу Новаковићу и осталима одређен притвор до 30 дана. 

16.55 – Тужилаштво затражило да се Новаковићу и осталима одреди притвор од 30 дана, рекао је за РТС Миљко Радисављевић. 

13.50 – Ухапшенима одређено задржавање до 48 сати, а њихово саслушање је планирано за данас, каже тужилац Миљко Радисављевић.

Kaко РТС сазнаје, ухапшени се сумњиче да су прибавили имовинску корист фирми ДОО "Боровица транспорт" на штету Града Новог Сада у износу од четири милиона евра.

"Утврђено је да постоји основана сумња да су окривљени у својству службених лица, дакле као руководиоци јавног предузећа "Завод за изградњу града" у Новом Саду у периоду од марта 2009. године па све до јула 2012. године незаконито изабрали за најповољнијег извођача радова на булевару Европа у Новом Саду привредно друштво "Боровица транспорт" из Руме", каже специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Радисављевић објашњава да окривљени нису затражили повраћај аванса који није оправдан изведеним радовима нити су активирали издату банкарску гаранцију. Тиме су омогућили привредном друштву "Боровица транспорт" да изврши наплату радова које никада није извео у вредности од 463 милиона динара.

Новаковић је oд 2008. године био директор Јавног предузећа "Завод за изградњу Новог Сада", а ухапшени су, такође, радили у том предузећу.

Борислав Новаковић и М. Д. ухапшени су због сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја у саизвршилаштву.

Д. Ж. и З. Б. су ухапшени због сумње да су, у току 2012. године, извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја у подстрекавању, саопштио је МУП. 

Новаковић је осумњичен да је супротно извештају комисије, донео одлуку којом је признао квалификацију предузећа ДОО "Боровица транспорт" у првој фази рестриктивног поступка 2009.

Ухапшена М. Д, која је била одговорно лице у ЈП "Завод за изградњу града Новог Сада", осумњичена је да је издавала налоге службама Завода да припреме документацију.

МУП додаје да је осумњичени Борислав Новаковић у току 2011. године закључио два уговора са наведеним ДОО "Боровица транспорт", иако је знао да не испуњава услове за извођење радова на последњој деоници изградње Булевара Европе у Новом Саду.

Осумњичена М. Д. је извршила радње припреме требовања средстава за авансно плаћање, знајући да за такво требовање није постојао правни основ – није достављена друга потребна банкарска гаранција за добро извршење посла.

"Тако су ДОО 'Боровица транспорт' омогућили корист у смислу незаконитог увођења у посао", наводи се у саопштењу.  

Осумњичени З. Б. је подстрекао Д. Ж. да не изврши активирање банкарских гаранција за обезбеђење аванса пре истека рока важности, с обзиром на то да ДОО "Боровица транспорт" није испунило уговорне обавезе и престао је да изводи радове.

"На овај начин су осумњичени прибавили имовинску корист за ДОО 'Боровица транспорт', а на штету буџета Града Новог Сада у укупном износу од 4.000.000 евра", саопштио је МУП.

Новаковић је прошле године био приведен због сумње да је, заједно са још седам особа, оштетио буџет Града Новог Сада за 1,3 милиона динара.

Међу ухапшенима тада су били и власник Индустрије меса "Матијевић" Петар Матијевић и власник "Александар градње" Војислав Гајић. Тада је ДС организовао протестну шетњу због његовог хапшења.

Борислав Новаковић је, иначе, сада шеф посланичке групе Демократске странке у војвођанском парламенту.

На изборима 2000. изабран је за председника Скупштине града Новог Сада и за посланика у покрајинској и републичкој скупштини.

Реаговање ДС-а на хапшење Новаковића

Председник Покрајинског одбора ДС-а Мирослав Васин изјавио је да је Новаковић приведен три сата пре конференције за новинаре на којој је желео да обавести јавност о незаконитом поступању Управе криминалистичке полиције.

Васин је истакао да је циљ истраге био да се политички монтира процес чији је, како је рекао, једини циљ привођење људи и подношење кривичних пријава са којима тужилаштво после не зна шта да ради.

"У претходне две године 74 особа из ДС-а је приведено, а нема ниједне пресуде и у току је само једно суђење, док у готово 50 случајева нису подигнуте оптужнице. То нас уверава да се ради о монтирању процеса", истакао је Васин.

Он је истакао да ДС од полиције захтева да спроведе истрагу у својим редовима и утврди који полицајци учествују у монтирању процеса чији је једини циљ, како је истакао, хапшење људи и њихово провлачење кроз "медијско блато".

Председник Градског одбора ДС-а у Новом Саду Вељко Крстоношић рекао је да хапшење Борислава Новаковића представља политички чин.

Крстоношић је новинарима у Скупштини града Новог Сада рекао да је хапшење Новаковића представља покушај слабљења политичких опонената.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво