Читај ми!

Сведок: Младић војницима био као инфузија болеснику

У наставку суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, бивши официр ВРС изјавио је да је генерал Младић, током рата у БиХ, својим војницима представљао, оно што је "болеснику инфузија".

"Његово појављивање и разговор с војницима, то је било као болеснику инфузија", рекао је сведок одбране, чији је идентитет био заштићен псеудонимом ГРМ-130, преноси Бета.

Тадашњи командант Војске Републике Српске, Младић (72) оптужен је, између осталог, за геноцид у Сребреници и прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида.

Као сведок о генераловом карактеру, ГРМ-130 рекао је да је Младић био "прави официр који правила службе, са свим манирима".

Сусрете са Младићем, међутим, описао је као "неугодне и поучне", зато што је генерал био "велики познавалац војних прописа" и "инсистирао је да их и ми команданти и командири морамо добро познавати".

Младић, по сведоковим речима, "није трпео да су војници необријани", нити да около ходају без оружја и прописно утегнуте опреме.

"Инсистирао је на реду и раду и да познајемо сваког војника", рекао је ГРМ-130.

Из сведоковог исказа произлази да је, као официр ЈНА, крајем 1991, у БиХ дошао са својом јединицом и да је придодат Главном штабу ВРС у Црној Ријеци код Хан Пијеска, на чијем је челу Младић био. Генерала је, како је прецизирао, лично упознао 1993. године.

Не прецизирајући о којој је години реч, сведок је описао како је једна муслиманска јединица из Сребренице и Жепе, 26. јуна, "дошла на 300 метара од Главног штаба".

"Успели смо да их одбацимо захваљујући срећи и ратном лукавству", рекао је ГРМ-130, додајући да је притом био "тешко рањен".

Већи дао унакрсног испитивања сведока, тужиоци су обавили иза затворених врата.

Сведочење о карактеру оптуженог данас је започео и доктор Симо Билбија из болнице при ГСС ВРС, који ће исказ наставити у понедељак, 1. децембра.

Оптужница генерала Младића терети и за терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, као и за узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво