Читај ми!

ЕП спрема резолуцију о Шешељу

Европски парламент оштро осуђује говор мржње Војислава Шешеља и позива власти Србије да се одлучно ограде од његових изјава, пише у радној верзији резолуције, о којој би посланици требало да гласају у четвртак, 27. новембра.

"Европски парламент најоштрије осуђује говор мржње Војислава Шешеља и увреде жртава рата на подручју бивше Југославије, укључујући и његову срамотну изјаву на дан сећања за жртве Вуковара", пише у радној верзији документа у коју је Танјуг имао увид.

ЕП ће, како пише у радној верзији, од Владе Србије тражити да се дистанцира од изјава лидера радикала, у којима он позива на прекрајање граница на Балкану и погрдно говори о другим народима и њиховим представницима.

Још се не зна како ће изгледати финални нацрт резолуције, која је на захтев хрватских европосланика прошле недеље по хитној процедури уведен у дневни ред пленарног заседања ЕП у Стразбуру, а ових дана предмет је интензивних консултација посланичких група.

Једна од ствари око које још није постигнута сагласност је и формулација критике на рачун Хашког трибунала, који је Шешеља, после 12 година притвора, пустио на привремену слободу без пресуде и без забране политичког деловања.

Док поједини посланици траже да се Трибуналу у Хагу упуте критике због лошег вођења поступка, други подсећају да је Европски парламент досад здушно подржавао Трибунал и захтевају да се примедбе ублаже, сазнаје Танјуг из извора блиским радној групи за израду резолуције.

Финални текст нацрта резолуције биће усаглашен до четвртка, када ће посланици гласати о њему.

Шешељ, коме се суди због злочина против човечности, недавно је пуштен из Трибунала "из хуманитарних разлога", након што је утврђено да болује од тешке болести, а процес који се води против њега је из процедуралних разлога у застоју.

Лидер радикала је након повратка у Београд одржао митинг и дао низ запаљивих изјава, а у Хрватској је посебно тешко примљено његово саопштење у коме је на годишњицу пада Вуковара "честитао српским четницима ослобађање" овог града.

Из Загреба је најављено да ће сличну резолуцију о Шешељу ускоро донети и хрватски Сабор.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара