Читај ми!

Нападнут Раша Попов

Два дечака су напала српског књижевника и дугогодишњег телевизијског новинара Рашу Попова, покушавајући да уђу у његов стан и да га опљачкају. Против њих је одраније поднето више од 300 пријава и у надлежности су Центра за социјални рад.

Човека који је цео живот дао деци – напала су деца. Чика Раша проналазач, из култне емисије "Форе и фазони" уз коју су одрастале генерације, био је жртва двојице дечака од 10 и 11 година у улици у којој живи.

"Ја сам улазио у своју улицу увече у пола шест, када су спазили неки дечаци, пубертетлије, како ја несигурно идем, имам 81 годину. Пратили су ме врло вешто по неком утврђеном зналачком плану, као вучјаци зеца су ме пратили, све до лифта и стиглу су пред улаз у мој стан где су покушали да уђу", рекао је Попов.

Како каже, у последњи час је успео да закључа врата и утекне нападачима.

"Од онда сам болестан од параноје коју зовем Београд, јер ми је рекао један човек из Ковачице – тога нема код нас, а ви, каже, хоћете да живите у Београду", каже Попов.

Напад га јесте уплашио, али пре свега растужио.

"Ја говорим ово не зато што се поносим већ зато што је жалосна слава једног дечјег писца да га нападну деца, ако су то уопште деца, ако нису организовани пљачкаши", рекао је писац.

Дечаци који су напали Попова, иначе браћа, одраније су познати полицији пошто су једног старца у Делиградској улици претукли и опљачкали. После тога је човек преминуо. Браћа имају више од 300 пријава за разбојништва и крађе.

Полиција их је брзо открила, али као малолетници они не могу кривично да одговарају, па су у надлежности Центра за социјални рад.

"Потичу из дисфункционалне породице у којој су трпели злостављање и грубо занемаривање. Од раног детињства живе и раде на улици и њихово понашање је екстремно социјално неприлагођено", каже Марија Милић, психолог Градског центра за социјални рад.

Иако један до њих има и душевни поремећај, процењено је да би у здравственој установи представљали опасност за особље и осталу децу.

Из домова и прихватилишта у које су до сада смештани – дечаци су бежали. Излаз из зачараног круга, у Центру за социјални рад виде у њиховом смештању у Завод за васпитање деце и омладине у којем тренутно нема слободног места.

"Тај програм има своје законитости – јесте отвореног типа, али је интензивнији рад са децом, постоје и неке тајм-аут собе. То је неки начин да се та деца доведу у ред и буду у могућности да приме васпитне утицаје", каже Марија Милић.

У Центру за социјални рад надају се да ће у сарадњи са полицијом и здравственим установама ускоро успети да нађу решење и зауставе насилничко понашање двојице дечака.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се