Читај ми!

Чорокало: Злочине чинили они који су се отели контроли

У наставку суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, сведок одбране Душко Чорокало рекао је да су злочине над Муслиманима и Хрватима у Санском Мосту, 1992-95, починили српски борци који су се "отели контроли" или били људи Жељка Ражнатовића-Аркана.

Оптужница генерала Младића (72), тадашњег команданта Војске Републике Српске, терети, поред других злочина, за прогон муслиманског и хрватског становништва широм БиХ, који је у седам општина, укључујући Сански Мост, попримио размере геноцида.

Сведок Чорокало, који је био безбедносни официр у локалној бригади ВРС, тврдио је да су сукобе у Санском Мосту, у мају 1992, изазвали локални Муслимани, након што су одбили да предају Србима оружје, преноси Бета.

Чорокало је казао и да се у селу Хрустово догодио инцидент у којем је страдао њему непознат број несрба, а који је починио "одређен број људи који су се отели контроли".

Паравојску Жељка Ражнатовића-Аркана, сведок је означио као одговорну за "сво зло" нането у јесен 1995. године Муслиманима и Хрватима у насељу Агановићи, којих је било око 1.000 и који током рата "нису правили проблеме" српским властима.

Аркановци су, како је испричао Чорокало, и Србе злостављали и шишали до главе, када би напустили ратиште пред муслиманско-хрватском офанзивом. Директора хотела у Санском Мосту, у којем су били смештени, ошишали су на ћелаво зато што је "бурек био хладан", назначио је сведок.

У унакрсном испитивању, тужиоци су тврдили да код Муслимана и Хрвата у Санском Мосту није пронађена "значајнија количина оружја", цитирајући документ српске полиције.

Чорокало је узвратио да се с тим "не слаже", питајући "шта значи значајнија количина.

Упитан зна ли да су 31. маја 1992. српске снаге у једној гаражи у Хрустову убиле 22 ненаоружана цивила, сведок је одговорио да о томе није имао никакве информације, иако је у селу саслушавао приведене мештане.

На питање тужиоца да ли је имао сазнања да је, истог дана, на мосту у суседном селу Врхпоље убијено више Муслимана и Хрвата, Чорокало је одговорио да је за то чуо "у граду тих дана". На тужиочеву сугестију да су починиоци били припадници ВРС, рекао да "не зна које јединице су то биле и да се није у то упуштао".

Сведок је потврдио и да су несрби били притворени на више локација у Санском Мосту, а, касније, неки од њих пребачени у логор на Мањачи. Према оптужници, у локалној спортској хали, фабрици "Кринкс" и "Бетоњерки" почињени су злочини над притворенима.

За злодела Ражнатовићеве паравојске над муслиманским и хрватским становницима Санског Моста "није било никаквог разлога", рекао је Чорокало.

Чорокало је, међутим, потврдио и да је већина несрба напустила град и пре доласка Аркановаца 1995. године

Одбрана генерала Младића данас је пред судије извела и сведока Рајка Чаренца, пензионисаног пуковника ВРС, који ће исказ наставити сутра.

Младић је оптужен и за геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце током рата у БиХ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се