Читај ми!

Случај Космајац - балкански Ал Капоне

Ухапшени Драгослав Космајац (61) се у "Белој књизи организованог криминала" МУП-а Србије из 2001. године наводи као један од најзначајнијих трговаца опојним дрогама.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић саопштио је на данашњој ванредној конференцији за новинаре, поводом хапшења Космајца и још седам његових саученика, да се истрага у погледу имовине наставља, те да се они терете за чак пет кривичних дела - од подстрекивања на чињење кривичних дела до утаје пореза.

Стефанвић је случај Космајца упоредио са истрагом коју је ФБИ водио против Ал Капонеа који је пао због неплаћања пореза, преноси Танјуг.

И медији у региону цитирају министра Стефановића који је рекао да је овај случај био актуелан и пре 15 и 20 година.

А ко је заправо ухапшени Космајац?

Према подацима МУП-а, он "сам никада не долази у контакт са наркотицима нити са особама које непосредно врше наведене послове".

Такође, не појављује се много у јавности. Како је недавно објављено, живи на Звездари у једној од своје четири куће.

Одатле и води посао са изградњом станова на целој територији ове београдске општине. Сумња се да је новац од трговине наркотицима инвестирао управо у станоградњу.

Оперативна сазнања, према писању београдских медија, указују на то да је куповао и некретнине по земљама западне Европе.

Његово име су помињали и сведоци сарадници и оптужени у поступцима против "земунског клана" именујући га као особу од кога су припадници "земунског клана" набављали дрогу.

Акцију "Сабља" после убиства премијера Зорана Ђинђића, 2003. године је избегао побегавши у иностранство, након што је наводно добио информацију да ће бити ухапшен.

Полиција је у јануару ове године у акцији "Гром" претресла кућу Драгослава Космајца.

Том приликом, није пронађена дрога, али јесу четири пиштоља и пушка, због чега су на разговор приведени и Драгослав и његов син Лазар.

Како је утврђено, оружје је регистровано на Космајчеву супругу и сина.

У документу се тврди да је повезан са међународним кријумчарима наркотика у Јужној Америци, одакле је наводно организовао транспорте великих количина кокаина, а и да има уходани канал за кријумчарење хероина из Турске, Бугарске и Македоније, преко Црне Горе и Србије, за земље западне Европе.

Власник станова, локала, земљишта 

Највише имовине Космајац наводно има на београдској општини Звездара, где и живи.

Он је према доступним подацима, власник или сувласник чак 31 стана, укупне површине 2.700 метара квадратних.

Према неким подацима, Радна група МУП-а која је истраживала Космајца, указује да он само у Београду има станове, куће, локале и земљиште у вредности од 10,7 милиона евра.

Поред бројних станова мање и веће квадратуре, Космајац поседује у стопостотном или мањем власништву и шест локала чија је укупна површина 900 квадрата, процењених на 1,1 милион евра. Такође, на његово име се воде и 43 парцеле од 15 хектара вредности од 6,1 милион евра.

Након што је Космајац означен као највећи српски нарко-дилер, он је побегао у Црну Гору са словачким пасошем, који му је касније поништен.

Полиција је у његов замак у Жабљачкој улици на Звездари упала први пут јануара ове године и тада је он заједно са сином Лазаром (24) приведен у полицију због оружја које је код њих нађено, а за које су, како се затим утврдило, имали уредне дозволе на Лазарево и име Космајчеве супруге Марије.

Иначе, име Космајца и чланова његове породице регистровано је на чак тринаест адреса у Београду, на којима су куће, станови, салони, радионице.

О сарадњи Космајца са "земунским кланом" говорили су сведоци-сарадници на суђењу за убиство премијера Ђинђића.

Дејан Миленковић Багзи тврдио је да је 5. октобра 2000. оружје украдено из СУП-а Стари град с Љубишом Бухом Чуметом однео у Космајчеву кућу на Звездари.

Космајац је, пишу медији, каријеру започео тако што је пријатеље слао у Италију да превозе аутомобиле у којима је претходно крио и по 20 килограма дроге, да би затим стигао и до Јужне Америке.

Његова светска каријера, контакти с колумбијским картелима, богатство и моћ били су у Србији познати само врху подземља - Душану Спасојевићу Шиптару и Љубиши Бухи чумету, с којима је деведесетих година изградио сарадњу у дистрибуцији дроге.

Десетак година касније, започео је сарадњу с Дарком Шарићем, наводе медији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара