Читај ми!

Пуштање Шешеља преседан по много чему

Председник Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом Расим Љајић каже да ће Војислав Шешељ стићи у Србију, највероватније, у уторак. Овај случај је преседан по много чему, а Хаг се на овај корак одлучио кад је њему одговарало, додаје Љајић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Љајић је рекао да је договор повратка Шешеља у Србију одложен за уторак како би се прикупила сва неопходна медицинска документација и додаје да "нема потребе за лицитирањем" око датума.

"Највероватније ће бити у уторак, али се са Трибуналом никад не зна. Нема разлога за даљу мистификацију", истиче Љајић.

Према његовим речима, пуштање Шешеља на слободу је у Хашком трибуналу преседан по много чему, поготово што се против њега води поступак већ 12 година, а пресуде још увек нема.

"До сад би већ био кући да није било лекарског савета и препоруке да се извршење одложи", истиче председник Савета са сарадњу са Трибуналом.

Говорећи о спекулацијама које су се појавиле у медијима о обавезама српских власти, Љајић каже да Влада нема обавезу да шаље авион кад се оптуженик привремено пушта на слободу.

"Влада се понаша одговорно. Дали смо гаранције у рекордном року. Хтели смо да шаљемо полицајце у цивилу, као до сад, али је Трибунал рекао да нема потребе", истиче Љајић.

Додаје да је Влада хтела да шаље и човека из амбасаде у Холандији, али је Шeшељ и сам рекао да нема потребе.

"Влада се понашала крајње професионално и одговорно, слали смо лекаре и сам премијер је на седници Владе рекао да број лекара није ограничен и да колико год Шешељ жели лекара да пошаљемо. Влада се понашала државнички, хумано и морално", наводи Љајић.

Потпредседник Владе каже да не жели да улази у намере Трибунала, али, додаје да је ствар јасна - кад је Хагу то одговарало, он је Шешеља пустио.

"Све примедбе које смо упућивали, они су сад потврдили. Хтели су да се ослободе баласта и терета који су имали у овом процесу и сада су искористили да то ураде из хуманих разлога", истиче Љајић.

Избори решење за Војводину

Расим Љајић је, коментаришући политичку ситуацији у Војводини, рекао да су избори најбољи начин за решење кризе у покрајини.

"Већ 11 посланика је прешло у владајућу коалицију. Направљена је 'бувља пијаца'. То није добро за политички живот у Србији - ни за власт ни опозицију. Ми се тренутко бавимо математиком, а то нема везе са политиком, ни са уверењима", истиче Љајић.

Љајић подсећа да је његова Социјалдемократска партија Србије била једина странка која је захтевала да посланици не буду власници свог мандата иако "смо свесни да то није међународни страндард".

"Сматрамо да је то непходно док се организација и политичка сцена не уозбиљи. Морају странке да буду власници мандата јер сада функционишу као предузећа", каже Љајић и додаје да те проблеме имамо и у Србији.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара