Читај ми!

Афера "Еулекс" тест за политику проширења

Лидери три најбројније посланичке групе у Европском парламенту подржали су одлуку високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини да се покрене независна истрага о злоупотребама у врху правосудне мисије на Косову. Потпредседница ЕП и известилац за Косово Улрике Луначек поручила да оптужбе за корупцију у Еулексу под хитно морају бити расветљене.

"Поздрављамо одлуку високе представнице да истрагу о Еулексу води независни експерт, али то је тек први корак", поручили су у заједничком саопштењу посланица Зелених и потпредседница ЕП Улрике Луначек и Елмар Брок из конзервативне коалиције ЕПП, који председава Спољнополитичким комитетом Парламента, преноси Танјуг.

Брок и Луначек су у свом саопштењу наговестили да би Европски парламент могао да покрене и сопствену истрагу уколико питања у вези са скандалом остану без одговора.

Улрике Луначек се у спољнополитичком одбору Европског парламента састала са шефом службе за цивилне операције Кенетом Дином и директором за западну Европу и Балкан у европској спољној служби Фернандом Ђентилинијем.

Након састанка, Луначек је изразила задовољство што је њен захтев за независном, екстерном истрагом ових оптужби прихватила нова шефица европске дипломатије Федерика Могерини, која је именовала независног правног саветника.

"Захтевам пуно расветљавање оптужби у вези са корупцијом и за то потребне истражне радње. Саслушање с тим у вези, у понедељак, није било задовољавајуће, јер је било видљиво да се пропустило да се одмах истраже слични случајеви у прошлости", рекла је Луначек.

Због тога је, како каже, одлучено да се Федерики Могерини упути каталог питања.

"ЕП уз то задржава право да успостави и парламентарни истражни одбор, у зависности од одговора на питања", поручила је Луначек у саопштењу.

Нагласила је да није у питању само веродостојност мисије ЕУ, већ да је пред тестом читава политика ширења уније на Западни Балкан.

"Уколико нам у овом конкретном случају не пође за руком да повратимо поверење грађана Косова у Еулекс, али и чланица ЕУ, захтеви Уније за правном државом и борбом против корупције на целом западном Балкану постаће фарса", закључила је Луначек.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара