Читај ми!

Еулекс под лупом Брисела

Европски парламент захтева хитну, независну истрагу о корупцији у Еулексу и није задовољан одговорима које је до сада добио од европске спољнополитичке службе, каже за РТС Елмар Брок, председник Спољнополитичког одбора парламента. Посланици у ЕП траже истрагу и о другим проблематичним питањима – заташкавању и притисцима на новинаре.

Кредибилитет највеће европске цивилне мисије доведен је у питање и само хитна и транспарентна истрага може умањити штету и вратити поверење у Еулекс, заједнички је став европских парламентараца.

"Очекујемо отворену, брзу, директну истрагу. Не знамо да ли су оптужбе тачне. Ако су тачне, кривица треба да буде утврђена, а одговорни треба да буду кажњени", рекао је председавајући Одбора за спољну политику Европског парламента Елмар Брок.

Посланик Европског парламента Ричард Ховит каже да ЕП неће дозволити прикривање ако се корупција заиста догодила.

"ЕУ има тело које се бори против корупције – ОЛАФ, и они треба да преузму истрагу уместо да истрагу воде они који су у командном ланцу те организације", наводи Ричард Ховит.

Осим оптужби за корупцију у врху Еулекса, у Европском парламенту се сада говори и о другим проблематичним поступцима, о покушајима заташкавања и притисцима на новинаре.

На та питања европски посланици очекују одговоре високе представнице Федерике Могерини. Нису задовољни одговорима које су до сада добили од спољнополитичке службе и најављују могућу засебну истрагу самог парламента. У првом обраћању новинарима Могеринијева је изјавила да ће утврђивање чињеница бити њен приоритет.

"Врло озбиљно схватам проблем који је настао у Еулексу и могу да саопштим да ћу ускоро именовати независног правног експерта који ће се бавити оптужбама за корупцију", навела је Федерика Могерини.

Само јасно утврђивање одговорности може да поврати углед Еулекса чији је задатак да буде пример у борби против корупције на Косову, поручили су посланици Европског парламента.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара