Читај ми!

Деца страдала у пожару код Доњег Милановца

Двe девојчице од две и три године страдале су у пожару у кући у месту Кулма Мосна код Доњег Милановца, сазнаје РТС. Мајка и двоје деце спасени. То је трећи пут за месец дана да су у Србији у пожару живот изгубила деца.

У тренутку избијања пожара, деца су била сама у кући. Мајка, иначе трудница, отишла је са двоје старије деце по воду, јер у кући у којој су живели нема ни струје ни воде. Баба и деда малишана који живе у комшилуку, такође нису били код куће.

"Јутрос у шест сати кренуо сам на посао. Жена ми је остала сама, а моји родитељи су пошли у село", каже отац настрадалих девојчица Живојин Босиљкановић.

Обдукција тела биће извршена сутра, после чега ће бити познат узрок смрти девојчица, кажу у МУП-у.

Од летос, када им је у Мосни поплављена кућа у којој су живели, породица Босиљкановић се преселила у село Кулна Мосна, удаљено пет километара од магистралног пута у општини Мајданпек.

Од децембра прошле године у пожарима је страдало једанаесторо малишана. Међутим, то, упозоравају стручњаци, нису једине ситуације у којима страдају деца, јер су остављена сама, без надзора одрасле особе, која би у таквим ситуацијама могла да спречи трагедију.

Руководилац дечје СОС линије Жељка Бургунд сматра да је много деце страдало у кратком периоду, напомињући да је губитак и једног живота трагедија.

"За наук је да поштујемо закон као родитељи. Децу ни за тренутак не смемо да оставимо саму, ни на тренутак", упозорава Бургундова.

Према њеним речима, то питање треба да решава и друштво, а не само постфестум, када се несрећа догоди.

За протеклих месец и по дана, ово је трећи пожар у ком су страдала деца. Према закону, опомињу стручњаци, деца до седам, односно 12 година, не смеју остајати без надзора одрасле особе.

У пожару у породичној кући у Великој Крсни код Младеновца 17. децембра 2013. изгорело је троје деце, старости две, три и четири године. Они су били сами у кући и закључани.

Три детета смртно су страдала у пожару у нехигијенском насељу, иза блока "Др Иван Рибар" на Новом Београду 26. септембра. Тада је изгорела барака од око 20 квадрата, саграђена од картона и дасака.

У пожару у селу Доњи Товарник 21. октобра погинуо је осмогодишњак.

Пре десетак дана, 30. октобра, двоје деце је трагично настрадало у пожару у нехигијенском насељу Мали Рит код Панчева.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво