Читај ми!

Еулексови главни сведоци одустали од изјава

Два главна сведока тужилаштва мисије Еулекса у случајевима политичких убистава после 1999. године на Косову, Назим Блаца и Скумбин Мехмети, одлучили су да одустану од њихових изјава датих тужилаштву након што су сазнали да та мисија неће да истражује послератна политичка убиства, преноси приштински лист "Експрес".

"Сведоци ће се повући, с обзиром на то да су схватили да Еулекс није заинтересован да правно гони политичке фигуре против којих су њих двојица дали изјаве. Они су убеђени да Еулекс није заинтересован да истражује послератна политичка убиства", рекао је извор Експреса, који преноси Танјуг.

Блаца је кључни сведок у серији суђења о политички мотивисаним убиствима на Косову после рата 1999. године.

Суштински, Блаца је био егзекутор обавештајне службе ОВК, познате по скраћеници "ШИК", која се обрачунавала са политичким ривалима, пре свих присталицама Демократског савеза Косова Ибрахима Ругове.

Назим Блаца је бивши ветеран такозване ОВК, самопрокламовани агент тајне службе ОВК, познате као СИК и сведок у три судска процеса позната као "Блаца 1,2 и 3", у којима су осуђени кажњени на готово 100 година затвора због злочина почињених после сукоба на Косову.

У судском процесу "Блаца 2" је савет судија установио да је криминалном групом којој је припадао и Блаца руководио бивши шеф главног штаба ОВК Азем Суља, међутим, тужилаштво је против њега одустало од истраге.

У овом процесу је испитан и сам шеф СИК Кадри Весели у својсту привилигованог сведока. Весели је тренутно заменик председника Демократске партије Косова, чији је лидер одлазећи косовски премијер Хашим Тачи, подсећа Експрес.

С друге стране Скумбин Мехмети, који од марта 2004. издражава затворску казну у затвору Дубрава, је рекао у једном интервју да је спреман да сведочи о трговини дрогом, отмицама, рекетирању и о најмање шест убистава, од којих су три извршена са политичким мотивима.

Мехмети је захтевао од тужилаштва да делује јер су, како је упозорио, криминалци и даље активни.

"Можда ће ме убити, али нећу више да ћутим", рекао је раније Мехмети, који је као и Блаца бивши припадник ОВК и полиције Косова.

Еулекс је 2012. године представио у суду документ тужилаштва у склопу посебне истраге за политичка убиства после 1999. године.

У документу се закључује да је то учинила добро финансирана организација са јасном оперативном политиком - да убија људе Демократског савеза Косова бивсег преседника Ибрахима Ругове, пише Експрес.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара