Читај ми!

Нападнут парохијски дом у Ораховцу

Око 15 минута по прекиду фудбалске утакмице између Србије и Албаније, група албанских младића гађала је каменицама парохијски дом у српском делу Ораховца. Нико од чланова парохове породице није повређен. Младићи палили српску заставу и разбијали флаше о српске куће.

Четворица албанских младића су, уз повике "Албанија, Албанија", прошла српским делом места и правила нереде у српском делу Ораховца, рекао је за РТС Маријан Шарић, општински функционер у Ораховцу.

Младићи су разбијали стаклене флаше пива о зидове српских кућа, а највише на тргу испред Цркве Успење Пресвете Богородице. Испред цркве су поцепали српску заставу, која је била окачена на једну од бандера у центру српског дела града.

Након тога су каменом, овећих димензија, гађали прозор парохијског дома, погодивши собу у којој се, у тренутку напада, налазила попадија са двоје малолетне деце. Прозорско стакло је разбијено, али је завеса спречила да камење продре дубље у просторију. На срећу, током напада нико од чланова породице ораховачког пароха, јереја Срђана Јеринића, није повређен.

Нападачи су истовремено на зиду напуштене и оронуле српске куће, која се налази преко пута парохијског дома, окачили заставу Републике Албаније, а затим побегли у непознатом правцу.

Преостали Срби у Ораховцу позвали су полицију, која је на месту инцидента остала до касно у ноћ.

Радио Контакт плус наводи да су српски грађани покушавали да умире и охрабре узнемирене чланове свештеникове породице, а да је у међувремену неколико албанских младића из породица које су се, куповином српских кућа, доселиле у српски део града, пришло и посматрало увиђај.

Један од њих, који практикује да у вечерњим часовима шета своје псе по српским улицама, хтео је са својим псима да прође улицом баш у тренутку када је полиција вршила увиђај, прикупљајући доказе напада – делиће поломљеног стакла, албанску заставу, стакла од поломљених пивских флаша, камен. Један од косовских полицајаца, репетирајући пиштољ, приморао га је да се врати.

Српске грађане, који су по навици очекивали тензије и провокације Албанаца због фудбалске утакмице високог ризика између Србије и Албаније, ипак је изненадио и узнемирио напад на породицу свештеника Срђана Јеринића.

Јеринић сматра да је то напад на њега и његову породицу, а не на верски објекат.

Како каже, да су нападачи хтели да нападну и оштете зграду парохијског дома сломили би стакла на локалу доњег спрата, а не би гађали једини осветљени прозор зграде.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара