Читај ми!

Графити ИСИС-а и УЧК на Високим Дечанима

На помоћним објектима у оквиру манастирског имања у Високим Дечанима исписани су графити Исламске државе Ирака и Сирије. Тројица младића ухапшена.

"Калифат из коминг" (Калифат долази), УЧК (Ослободилачка војска Косова), АКSH (Албанска национална армија), исписани црвеном и црном бојом, као и неки графити на арапском, примећени су око поднева на објектима манастирског имања, преноси Фонет.

Најближи графити су на баштенској кућици, око 300 метара од манастирске цркве, док су остали исписани по објектима у кругу од око 500 метара. Само један део овог имања је ограђен зидом.

О инциденту су одмах обавештени косовска полиција и Кфор, који су дошли на лице места.

Током увиђаја, којем је присуствовао и игуман Сава Јањић и локални командант Кфора пуковник Анђело Минели, група Албанаца са удаљености око стотинак метара неколико минута је узвикивала "УЧК, УЧК...", јавља РТВ КиМ.

Како се наводи, тројица младића из ове групе су ухапшена.

Архимандрит манастира Високи Дечани Сава Јањић каже за РТС да се све то десило највероватније у току ноћи, јер тај део манастирског имања није ограђен зидом.

"Пошто смо пре неколико година имали претње да не смемо да завршимо овај зид, тако да је то изазвало с правом велику забринутост", истиче Јањић.

Како каже, монаси су забринути и шокирани због претећих графита на објектима у манастирском имању и очекују још интензивније мере безбедности од стране Кфора и косовске полиције.

"Очекујемо да ће косовска јавност и међународни представници осудити овакво дело и да ће се предузети још интензивиње мере безнедности од стране Кфора и локалне полиције", рекао је Јањић.

Истиче да су се монаси и до сада суочавали с претњама, гранатирањем, УЧК графитима... али да овај инцидент показује нови ниво претње и опасности која их окружује.

"Појава исламистичких графита и довођење у везу са УЧК, натписи који изгледају као покушај писања на арапском језику на простору на којем свакодневно радимо, показују да људи таквих намера могу да уђу на манастирско имање", рекао је Јањић.

На једном од објеката, који се налази на око 150 метара од пункта италијанског Кфора, поред графита УЧК, ИСИС и AKSH, налазе се и два графита на арапском.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић осудио је исписивање графита и затражио да КФОР појача војну заштиту, а да се одговорни што пре идентификују и приведу правди.

Ђурић је у саопштењу навео да графити узнемиравајуће садржине на имању српске светиње, која је под заштитом УНЕСКО, изазивају велику забринутост и затражио од међународне заједница да те претње схвати веома озбиљно и предузме све неопходне мере да се манастир заштити.

Поручио је да ће Србија учинити све да заштити српску културну баштину на Косову и Метохији, српске цркве и српске манастире и истакао да треба да се стане на пут узнемиравању и застрашивању Срба.

Заменик министра спољних послова Косова Петрит Селими оценио је исписивање графита као лоше и антиисторијско.

На свом Твитер налогу је рекао да је УЧК увек одбијала било какву везу са исламистима.

И председник општине Дечани Расим Сељманај изјавио је да су графити на манастиру Високи Дечани "исписани намерно, ради идентификовања рата ОВК са терористичким организацијама, као што су ИСИС и исламскиг калифат".

"Ови графити су директно уперени против имиџа ОВК и наше борбе за слободу", рекао је Селманај на Фејсбук профилу општине Дечани.

Позвао је безбедносне механизме да што пре идентификују и приведу особе одговорне за овај гнусан чин.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара